De overheid wilde het bedrijf niet redden. Nu het failliet is, komt er wel steun voor de ontslagen werknemers.
De aluminiumsmelter uit Delfzijl moest eind vorig jaar de deuren sluiten, omdat het de rekeningen niet meer kon betalen. Er werd gesproken over een doorstart, maar de staat weigerde mee te helpen. Aldel en de vakbonden vonden staatssteun terecht, omdat een van de redenen dat het bedrijf failliet dreigde te gaan was dat het met hoge stroomkosten kampte. Aldel concurreerde met Duitse aluminiumsmelters die goedkope groene stroom krijgen geleverd en zelfs compensatie van de overheid wanneer, als gevolg van het groene energiebeleid dat het voert, zij tijdelijk de productie moeten stilleggen uit angst voor een stroomstoring. Nederlandse bedrijven krijgen zo'n subsidie niet. Zij betalen juist een energieheffing om de bouw van windmolens te financieren.
Dat maakte het Aldel wel erg moeilijk, maar de oplossing was geen uitzonderingsbeleid. Dan zou de overheid het probleem dat het met de ene marktverstoring had veroorzaakt met nog meer marktverstoring hebben proberen op te lossen. Sterke bedrijven die het, ondanks alle lastenverzwaringen, wel goed deden, zouden dan ook nog eens zijn afgestraft.
Aldel is dus ten onder gegaan en zo'n zeshonderd werknemers, van zowel het bedrijf zelf als voormalige toeleveranciers, zitten zonder werk. Join the club. Zo'n 668.000 Nederlanders zijn werkloosheid. (Hoewel er volgens het UWV maar 440.000 werkzoekenden zijn, maar dat wil echt niet zeggen dat er uitkeringstrekkers zijn die niet aan de slag willen, hoor.) Geef ze hun uitkering en laat ze liefst zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden.
Echter, de oud-werknemers van Aldel zijn blijkbaar extra zielig. Minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken en de regio Groningen trekken samen 2,5 miljoen euro uit om hen aan een nieuwe baan te helpen. 1 miljoen daarvan moet uit Den Haag komen.
De reden? Volgens Asscher heeft Noordoost-Groningen het al zo moeilijk. ''De veerkracht van deze regionale arbeidsmarkt behoort tot de kleinste van Nederland," legt hij uit, "gezien het geringe aantal banen per inwoner en de beperkte samenwerking tussen sectoren." De werkloosheid bedraagt er 13 procent, ver boven het landelijke gemiddelde van 8,5 procent.
Maar er is nog een reden. "Bovendien trekken de overige actuele problemen in Noordoost-Groningen een behoorlijke wissel op het incasseringsvermogen van de regio," schrijft de minister. Met andere woorden: We hebben al zoveel last met de Groningers vanwege het aardgas, laten we maar wat meer geld in de regio pompen, dan houden ze zich daar misschien een beetje koest. Als je maar hard genoeg schreeuwt, krijgt je blijkbaar je zin.
Vorige week werd ook bekend dat 24 van de 27 winkels van Van de Ven Fashion Shops in het zuiden van het land de deuren sluiten. 135 medewerkers staan op het punt hun baan te verliezen. Afvalverwerker Bowie Recycling in Brabant ging eind vorige maand failliet. Daar werkten 200 mensen. Juweliersketen Siebel, dat twee jaar eerder nog een honderdjarige bestaan kon vieren, werd eind januari ook failliet verklaard. 170 oud-personeelsleden zijn op zoek naar een nieuwe baan. Voor hen geen 2,5 miljoen extra.