Lekker hoor.
Het CJIB heeft er tegenwoordig een handje van om mensen die met een schuld zitten gewoon op te sluiten - zonder dat hun schuld daarmee komt te vervallen. Het AD legt uit:
Gisèle Somer had nog nooit een cel van binnen gezien, tot ze geen geld meer had om drie verkeersboetes te betalen. De Haagse onderneemster werd - net als duizenden andere Nederlanders vorig jaar - gegijzeld door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). 'Het was zo vernederd, zo heftig'.
Steeds meer advocaten beklagen zich over de methodes van het CJIB: dat arresteert mensen met namelijk zo maar. De door het AD geciteerde Gisele Somer is slechts één voorbeeld: Ze is al twee keer in de bak gegooid omdat ze drie verkeersboetes niet kan betalen. In een normale maatschappij komen die boetes dan te vervallen, maar niet in Nederland. Daar word je vastgezet én uitgeknepen door de staat.
CJIB wil de meest recente cijfers niet geven, maar in 2012 steeg het aantal zaken waarbij het CJIB om gijzeling vroeg met 21 procent, naar 57.765 zaken. In ruim 40 procent van de gevallen trekken schuldenaars alsnog hun portemonnee.
Het CJIB én het OM moeten zich kapotschamen. Dit heeft niets meer te maken met wetshandhaving, maar alles met een oppermachtige overheid die het volk als slaven beschouwt.