We konden er op wachten. In
een artikel uit de Financial Times (inlog) blijkt, dat het Basel III-comité de internationale regels versoepelt voor banken met betrekking tot de kapitaaleisen die aangehouden moeten worden. Het besluit werd genomen na waarschuwingen dat de oorspronkelijke kapitaaleisen de bancaire activiteiten met een 'laag risico' zouden kunnen 'ontmoedigen' en de kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf zouden kunnen beperken.
Volgens het comité is de stap genomen na een 'grondige analyse' van de bankgegevens. De banken krijgen onder meer extra ruimte om de zogeheten 'netting-accountingmethode' te gebruiken. Dit betekent, dat de manier waarop kapitaalbuffers berekend worden, zullen worden versoepeld, hetgeen een positief effect heeft op de leverage ratio van de banken (men hoeft minder eigen vermogen aan te houden ten opzichte van het balanstotaal). Ook worden de regels versoepeld voor de berekening van de omvang van off-balance activiteiten, zoals de derivaten portefeuille.
ECB- president en voorzitter van het toezicht comité, Mario Draghi, verdedigde de versoepeling door er op te wijzen dat het besluit 'een belangrijke stap' in de richting van volledige implementatie van de regulering van de bankensector
. De leverage ratio van minstens 3 procent die banken moeten aanhouden onder
Basel III blijft vooralsnog ongewijzigd (al was eerder sprake van een veel hogere -9%- eis).
Dit besluit van het comité kan ik niet anders zien als een knieval om de Europese systeembanken makkelijker te laten slagen voor het komende 'asset quality review' en de daaruit volgende stresstesten. Op deze manier komt er van een opschoning van de zombie-bankensector weinig terecht.