Staat dwingt bedrijven om gehandicapten aan te nemen

Geen categorie02 dec 2013, 18:59
Zelden heb ik zoiets belachelijks gelezen. 
De betweters in Den Haag hebben weer eens een nieuw plannetje bedacht om 'de zwakken' een handje te helpen. Zoals u gewend bent van die betweters moet dit ten koste gaan van 'de sterken':

Bedrijven moeten tot 2026 minstens 100.000 extra werknemers met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen. Lukt dat niet, dan worden zij gedwongen een vast percentage arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. In 2016 vindt de eerste meting plaats. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) schrijft dat in een wetsvoorstel dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Dus of ze zorgen er samen voor dat er 100.000 gehandicapten aan het werk komen óf de staat dwingt ze om... gehandicapten in dienst te nemen. 'Of jullie nemen deze mensen vrijwillig aan, of we dwingen jullie om dat alsnog te doen, hoewel op een iets andere manier.' Blijkbaar ontgaat het de PvdA en de VVD dat beide ideeën feitelijk op hetzelfde neerkomen: in beide gevallen is er sprake van dwang.
Zelden heb ik zo'n slecht plan gehoord. Werkgevers worden, als deze wet wordt goedgekeurd, namelijk gedwongen om arbeidsgehandicapten in dienst nemen, ook als er 100% gezonde werklozen zijn die dezelfde functie beter en effectiever kunnen invullen
Met een dergelijk beleid zorg je er alleen maar voor dat gezonde werknemers/werkzoekenden zwaar gefrustreerd raken én dat bedrijven het financieel lastiger krijgen. Zij zouden namelijk al lang veel meer arbeidsgehandicapten in dienst hebben genomen als ze net zo productief of zelfs productiever zijn dan gezonde arbeidskrachten.
Het zal dit anti-kapitalistische kabinet verbazen, maar werkgevers kijken eerst en alleen naar effectiviteit en efficiëntie. Als een 'arbeidsgehandicapte' net zo productief is als een gezonde werknemer wordt hij of zij onmiddelijk in dienst genomen. De reden dat er in het gemiddelde bedrijf weinig gehandicapten rondlopen laat zich dan ook raden: ze leveren het bedrijf minder op... of kosten het bedrijf zelfs. Dat gaat uiteindelijk niet alleen ten koste van de winst, maar ook van de werkgelegenheid.
Als deze wet door de Kamer komt - en dat zal wel gezien het nogal linkse karakter van het parlement - moeten bedrijven 'm onmiddelijk aanvechten. Stap maar naar de rechter en dwing af dat je je eigen aanneembeleid mag bepalen. Ga net zo lang door tot je je zin hebt óf Den Haag het opgeeft en je tegemoet wil komen. Zulke sterke knieën hebben ze daar namelijk niet, zeker niet als je als bedrijfsleven een enorme pr-campagne begint waarin je uitlegt dat dit soort wetten ten koste gaan van goede, effectieve, gezonde werklozen, die door overheidsbemoeienis nóg langer in de WW mogen zitten... of uiteindelijk zelfs in de bijstand terecht zullen komen. Niet omdat er geen banen voor ze zijn, maar omdat de overheid het belangrijker vindt dat iemand die er geen aanspraak op maakt, maar 'zielig' is wat te doen heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten