Dat heeft een mooi filterend effect.
De Commissie Onderzoek Elektronisch Stemmen heeft vandaag een advies uitgebracht.
De commissie adviseerde woensdag tot elektronisch stemmen over te gaan, ook al is dat duurder. Met een apparaat op het stembureau maakt de stemmer zelf een stemformulier. De biljetten worden vervolgens met scanapparatuur geteld: een klus die dan in ongeveer een uur geklaard zou moeten kunnen worden, schat de commissie. De papieren worden ook gebruikt voor controles.
Lijkt me weinig mis mee, al heb ik ook geen bezwaren tegen een rood potlood en een avond vol spanning omdat analoog stemmen tellen wat langer duurt. Toch was ik teleurgesteld omdat de kop van het artikel luidde 'Commissie wil dat kiezer zelf stembiljet print'. Mijn eerste associatie was dat dat indiceerde dat stemmen in de toekomst meer moeite kost. Helaas.
Persoonlijk vind ik het bestuur van ons land iets te belangrijk om afhankelijk te laten zijn van mensen met te weinig kennis van of binding met Nederland en de Nederlandse politiek. Daarom is het vreemd dat expats geen stempas krijgen voor de Tweede Kamer-verkiezingen. Ik denk dat zij in de regel meer begrijpen van de Nederlandse politiek dan bijvoorbeeld mensen met het syndroom van Down, die wel mogen stemmen. Een stemtoets lijkt me op zijn plaats, want de Nederlandse nationaliteit en minimaal 18 jaar zijn, zijn onvoldoende voorwaarden voor stemrecht.
Een ideetje: om expats toch bij het stemproces te betrekken, maar tegelijkertijd wel eisen te kunnen stellen, moeten we ons niet op de Nederlandse taal focussen. Nederlands begrijpen is geen noodzakelijke voorwaarde om te mogen stemmen. Een kennistoets, opgesteld in een keur aan talen, lijkt me veel waardevoller. Simpele vragen als welke stad het politieke centrum van Nederland is, wie het staatshoofd is en welke partij momenteel de meeste zetels in de Tweede Kamer heeft, lijken me niet te veel gevraagd. Wie vijf vragen van dat niveau niet kan beantwoorden, zou ook geen stempas mogen hebben. Het kiezen van het bestuur van Nederland is te belangrijk om nauwelijks voorwaarden aan te stellen.