Kabinet presenteert zowaar acceptabele WW-plannen

Geen categorie01 dec 2013, 15:14

Het is ongelooflijk maar de regering komt met een redelijk voorstel.

Het is het afgelopen jaar niet vaak gebeurd - eigenlijk bijna helemaal niet - maar het kabinet komt zowaar een keer met een acceptabel plan. Minister Asscher heeft namelijk een Wet Werk en Zekerheid naar de Tweede Kamer gestuurd waarin de duur van de WW verkort wordt van 38 maanden tot 24 maanden (oftewel twee jaar).

BNR legt uit:

De wet zal in stappen worden ingevoerd, tussen 2016 en 2019. Als werkgevers en vakbonden in hun cao toch een langere WW willen opnemen, moeten ze dat uit eigen zak betalen. Na een half jaar zijn werklozen verplicht elke baan ''als passende arbeid'' te accepteren. De hoofdlijnen van de nieuwe regels werden afgesproken in het sociaal akkoord, maar werden deels aangepast in het begrotingsakkoord van oktober.

Natuurlijk vindt de SP dit 'asociaal,' maar daar heb ik lak aan. Als je na twee jaar werkloos zijn nog steeds geen baan hebt gevonden ligt het echt aan jezelf. Er zijn namelijk wel degelijk vacatures - en veel ook. Ja, zelfs in deze economisch barre tijden. Misschien dat het niet altijd om banen gaat waar je warm voor loopt en waarvan je denkt, 'zo, dat is echt mijn passie!', maar dat is niet relevant. Als mens heb je in de eerste plaats de plicht om voor jezelf (en je gezin) te zorgen. Als dat betekent dat je als zogenaamde intellectueel bollen moet plukken, dan zij het zo.

Het voorstel kan in principe op een meerderheid rekenen in zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De enige partijen die zich er op dit moment tegen verzetten zijn de SP en PVV. Met andere woorden, de enige twee partijen die in economisch opzicht nog linkser zijn dan de PvdA. Het is goed dat de rest van de Kamer en het kabinet zich daar niets van aantrekken. 

Jammer genoeg is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. In de wet staat namelijk ook dat werkgevers flexwerkers na twee jaarcontracten al een vast contract moeten aanbieden. Volgens de vakbonden en de FNV zou dat leiden tot een betere 'bescherming' van dergelijke werknemers, maar in de praktijk is dat natuurlijk flauwekul. Veel flexwerkers verliezen hun baan dan gewoon na een jaar of twee omdat bedrijven het zich niet kunnen veroorloven om mensen in vaste dienst te nemen.  De markt is nu eenmaal niet zo stabiel en bestendig als in het verleden.

Dat is dus een serieus minpunt van deze wet, maar het is al heel wat dat het in grote lijnen positief te noemen is. Zowaar dus een keer een (halve, maar toch) chapeau voor het kabinet. GoedNiet zo slecht bezig dames en heren!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten