Vitens wil niet meer samenwerken met het Israëlische bedrijf Mekorot. In het land zijn verschillende gemeenten boos op Vitens om deze reden. Fluiten zij als aandeelhouders het bedrijf terug?
Van de week schreef ik al een artikel over Vitens. Dat artikel kunt u hier lezen. Ik vroeg me af of Vitens onder druk was gezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vitens heeft inmiddels toegegeven dat het vlak voor het besluit uitvoerig heeft gesproken met het ministerie. Wat er in dat gesprek is gezegd, is onbekend. Feit is wel dat Timmermans ontkent Vitens onder druk te hebben gezet. Hij heeft ook geen bezwaar gemaakt tegen de samenwerking, aldus de minister. Dat geloof ik graag. Grote vraag is dan waarom Vitens toch stopt met die samenwerking.
In Israël was men nogal verbolgen over deze actie van Vitens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Israël liet weten boos te zijn over de pro-boycot-sfeer die er hangt in Nederland. Die is er overigens zeker. En dat is een verontrustende ontwikkeling. Moslimlanden die ongelofelijk veel mensenrechten aan hun laars lappen, blijven buiten schot. Israël echter, de enige democratie in het Midden-Oosten, krijgt keer op keer de wind van voren. Israël heeft dan ook de Nederlandse ambassadeur ontboden.
CDA laat Israël in de steek
Er zijn over de kwestie Vitens inmiddels ook kamervragen gesteld door SGP, CU, PVV en VVD. Grote afwezige in dit rijtje? Juist, het CDA. De Christen Democraten waren vroeger erg pro-Israël. Inmiddels waait de wind 'Van Agt' door de partij. Men geeft Israël de middelvinger. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Het CDA is niet zo'n grote partij, maar met deze draai verliest de Pro-Israël-coalitie (VVD, PVV, CU, SGP en voorheen het CDA) wel haar meerderheid.
Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Nederlandse gemeenten, samen met de provincies de aandeelhouders van Vitens, beginnen te sputteren. Het Reformatorisch Dagblad bericht dat verschillende gemeenten actie overwegen. Opvallend, vooral gemeenten met grote, christelijke fracties zijn boos. In Renswoude bijvoorbeeld het CDA (plaatselijk zit het (hier en daar) blijkbaar nog wel goed bij de partij van Dries van Agt). De mooie gemeente Urk kan natuurlijk niet achterblijven:
We gaan kijken of we Vitens hier een brief over kunnen sturen. De ophef hierover is zeer terecht, zegt CU-fractievoorzitter A. Woord van Urk, waar de ChristenUnie de grootste partij is. Feitelijk maakt Vitens een politiek statement en ik ga kijken in hoeverre we daar invloed op kunnen hebben. We willen gewoon schoon drinkwater; ik vind dat Vitens zich sowieso niet bezig moet houden met politieke kwesties.
Ook vanuit de provincies klinken er afkeurende geluiden.
Ook in de Provinciale Staten leven er vragen over het beleid van Vitens. Fractievoorzitter Klein van de SGP in Gelderland suggereerde donderdag op Twitter al dat de aandeelhouders van Vitens hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen ten aanzien van de anti-Israëlhouding van het bedrijf.
Lichtende stad
Dat laatste zou natuurlijk schitterend zijn. Dat de aandeelhouders van Vitens het bedrijf kunnen overtuigen van de domheid van deze beslissing. Op die manier gaat er een signaal uit naar andere bedrijven dat Israël onze steun verdient. Israël is een lichtende stad op een donkere berg die het Midden-Oosten heet.
Zo'n stad moeten we koesteren!
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.