Je kunt in Nederland nog beter een inbraak plegen dan een broodje eten op het station in Veenendaal.
Brave burgers die niets kwaads in de zin hebben, zijn makkelijk te pakken. Ze doen per ongeluk iets fout (meestal iets onschuldigs) en hoplakee, er ligt een envelop op de deurmat of de boete binnen 14 dagen betaald kan worden. Ik moest bijvoorbeeld een keer meer dan 120 euro betalen omdat ik de vuilnis een dag te vroeg buiten had gezet (ik had me vergist in de dag). De handhavers van de gemeente namen de zakken mee en zijn toen met handschoentjes aan gaan rommelen in mijn vuilniszakken om te achterhalen wie toch die crimineel was die zomaar een paar vuilniszakken voor de deur had gezet.
Echte criminelen komen ongelofelijk vaak weg met inbraken, grove overtredingen of ernstige misdrijven (schietpartijen, verkrachtingen, moorden). En als ze wel worden gepakt, dan wordt er altijd gekeken naar de 'context' en het verleden van de crimineel. Dat gebeurt niet bij de mensen die hooguit een paar keer in hun leven een kleine overtreding begaan. Dan telt de context niet. Dan is er ineens een 'zero tolerance'-beleid.
Een ander recent voorbeeld van het bizarre Nederlandse boetebeleid: in Veenendaal hebben drie scholieren per persoon
een boete van 97 euro gekregen omdat ze een broodje zaten te eten op een stationsbankje.
De gemeente Veenendaal bevestigt dat de leerlingen onrechtmatig op het station aanwezig waren. In het verleden was er bij het winkelcentrum Ellekoot en station Veenendaal-West grote overlast van hangjeugd. Om te zorgen dat dit niet weer gebeurt, wordt er extra streng gecontroleerd.
Alle respect voor de twee opsporingsambtenaren, in de zin dat het goed is dat er op dat station extra wordt gecontroleerd om overlast van hangjongeren tegen te gaan. Maar, zoals de leerlingen zich ook afvragen: was het niet beter om een waarschuwing uit te delen? Tja, voor het "onrechtmatig aanwezig zijn" kun je een hoge boete uitdelen, maar je kunt de jongeren ook waarschuwen dat dit de laatste keer is dat ze daar gaan zitten, omdat de gemeente de strijd heeft aangebonden tegen overlast van jongeren. Het is wel erg makkelijk om drie minderjarigen naar huis te sturen met een boete van in totaal bijna 300 euro.
We moeten in Nederland echt de prioriteiten op handhavingsgebied verleggen: niet langer boetes uitdelen aan mensen die het niet kwaad bedoelen (bv. automobilisten die 4 k/m per uur te hard rijden, jongeren die een broodje eten op het station of mensen die per ongeluk de vuilnis een dag te vroeg aanbieden), maar de lui aanpakken die het voor de rest van Nederland verzieken. De echte criminelen dus. Of is dat te veel gevraagd?