Huidige situatie in Syrië

Geen categorie12 okt 2013, 17:44

Sinds Obama en Poetin een 'oplossing' hebben gevonden voor het Syriëprobleem, hoor je niet zoveel meer over het land. De opstand en de burgeroorlog gaan echter nog steeds door. Met alle verschrikkingen van dien.

Ruim een week geleden organiseerde CAMA een avond in Woerden over Syrië. CAMA is een interkerkelijke zendingsbeweging die over de hele wereld kerken ondersteunt. Ook kerken in Syrië. Voor deze avond waren drie christelijke Syrische voorgangers uitgenodigd die vertelden over het Syrië anno 2013. Ik was op deze avond aanwezig en hoorde veel interessante dingen voorbij komen. In dit eerste deel zal ik u verslag doen van wat ik hoorde over Syrië in het algemeen. In mijn tweede artikel over deze avond zal ik meer ingaan op de situatie van de christelijke minderheid momenteel in Syrië.

De drie voorgangers (Said Abdelnour, Samer Yonan en Gabi Ishua) wonen momenteel alle drie in Nederland. Zij hebben echter veel contact met vrienden, familie en gemeenteleden die nog steeds in Syrië verblijven. Volgens één van de voorgangers vechten er momenteel 37 verschillende nationaliteiten in Syrië. Onder hen veel Marokkanen, Afghanen en Egyptenaren. Zij sluiten zich veelal aan bij aan Al-Qaida gelieerde groepen.

Ver van m'n bed
Ook Nederlandse jongeren vechten in Syrië. Daarmee is de oorlog in Syrië geen 'ver van onze bed show' meer voor Nederland. Als deze jongeren terug komen weet je niet wat voor plannen en bedoelingen zij hebben. Velen zijn geradicaliseerd, gewend om wapens te gebruiken en hebben gemoord.

De radicale groepen in Syrië zijn inmiddels de FSA (Free Syrian Army) de baas. De voorgangers noemen deze radicale groepen zelfs de as van het kwaad. Onderling maken de islamitische groeperingen veel ruzie en oorlog. Dat maakt de situatie, zelfs voor Syriërs in Syrië, erg onoverzichtelijk. Zij bevinden zich tussen twee kwaden. Aan de ene kant het regime van Assad dat allesbehalve schoon is, aan de andere kant talloze rebellen die ongelofelijk veel misdaden begaan. Volgens de voorganger zijn christenen niet per se voor het regime, al bestaat dat idee vaak wel. Christenen zijn vooral bang voor de toekomst.

Gloeiende plaat
In Allepo is de situatie helemaal triest. Ontvoeren is in deze stad (en ongetwijfeld elders in Syrië) handel geworden. Steeds vaker worden mensen ontvoerd en probeert men losgeld te krijgen. Veel Syriërs vluchten dan ook naar Turkije, Libanon en Jordanië. Sommige mensen worden door gewapende groepen gewoon uit hun huis gezet. Zo'n huis wordt dan hoofdkwartier of tijdelijk onderkomen van zo'n club. Vooral christelijke gezinnen zijn hiervan de dupe.

De situatie in de stad is grimmig. Er zijn veel aanslagen met autobommen die veel doden kosten. Sluipschutters liggen overal op de loer. Al met al een explosieve situatie. Het zorgt voor veel angst in de stad. Voedsel en vooral medicijnen zijn nauwelijks meer te verkrijgen. Kerken in Allepo doen er alles aan om de nood te lenigen, maar het is een druppel op een gloeiende plaat. De waarde van het geld in de stad is gedevalueerd met zo'n 75%. Komt nog bij dat het eten wel tien keer zo duur is.

De huidige stand van de oorlog is moeilijk te achterhalen. Al met al lijken de gevechten nog lang niet voorbij. Syrië zal nog, vrees ik, gedurige tijd zuchten onder moord, terreur en bloedvergieten. Niemand weet de perfecte oplossing. Helaas.

U kunt mij volgen op Twitter. Kijkt u ook eens op mijn site. 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten