Onderzoek bewijst: buiten de grachtengordel is er helemaal geen ophef om Zwarte Piet, ook niet onder allochtonen.
Eigenlijk zouden we deze discussie helemaal niet moeten voeren. Sinterklaas is Sinterklaas en Zwarte Piet is Zwarte Piet. Het is een geweldig kinderfeestje en we moeten het niet laten verpesten door een paar zeurpieten uit Amsterdam, geholpen door de politiek-correcte journalistiek.
Helaas blijven de zeurpieten maar drammen: waarom mag Zwarte Piet toch niet worden aangepast? Waarom zo vasthouden aan "het verleden"? Waarom geen kleurenpiet? Een simpel antwoord volstaat. Omdat we Zwarte Piet niet hoeven aan te passen. Er is geen sprake van racisme. Sterker nog, er is zelfs geen sprake van enige ophef om Zwarte Piet.
Ja, als je de berichten in de media volgt, zou je denken van wel. Maar dat komt omdat bijvoorbeeld Jeroen Pauw van de VARA hoogstpersoonlijk wil afdwingen dat Zwarte Piet verandert. Zelfs RTL-nieuwslezer Rick Nieman wil afscheid nemen van Zwarte Piet. En zo zijn er nog veel meer journalisten die meegaan met het sprookje dat Zwarte Piet racistisch is. Ze werken onder andere bij Trouw, Nu.nl, NRC, de Volkskrant, de VARA, de NTR, en ja, zelfs bij WNL.
De media doen aan keiharde agendajournalistiek. Door overdreven veel aandacht te besteden aan het zogenaamd racistische fenomeen van Zwarte Piet, proberen ze voor elkaar te krijgen dat Zwarte Piet wordt aangepast. De media zijn weer eens op de politiek-correcte tour, terwijl verreweg de meeste Nederlanders geen enkel probleem hebben met Zwarte Piet. Het is opnieuw bewijs dat de media ver af staan van de gemiddelde Nederlander.
De enige krant die - godzijdank - niet meedoet met de anti-Zwarte Piet-hype, is De Telegraaf. Die krant heeft onderzoek gedaan naar de mening over Zwarte Piet onder 5.000 leden van het Telegraaf-panel. Het resultaat: vrijwel niemand heeft problemen met Zwarte Piet. Alleen in Amsterdam wordt er tot in den treure (door een zéér kleine groep professionele zeurpieten) geklaagd over Zwarte Piet en de lokale linkse beleidsmakers doen vrolijk mee om er een politiek slaatje uit te slaan.
Verrassend (of juist niet) is dat in grote steden als Den Haag en Rotterdam - waar veel Antillianen en Surinamers wonen - helemaal geen bezwaarschriften worden ingediend bij de gemeente tegen het leukste kinderfeestje van het jaar. In Flevoland, met steden als Lelystad en Almere waar ook veel Antillianen en Surinamers wonen, is slechts één klacht ingediend over het vermeende racistische karakter van Zwarte Piet. Eén. Une. Ein. Uno.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kijk bijvoorbeeld naar de uitslag van een stelling op Stand.nl: 90 procent van de deelnemers vindt dat Zwarte Piet niet moet worden afgeschaft. Journalisten kunnen beter stoppen met het zoeken naar spijkers op laag water. Er is niks mis met Zwarte Piet en daar moet de journalistiek het maar mee doen, hoe graag ze in Hilversum en Amsterdam ook willen dat er sprake is van 'racisme' zodat ze met hun vingers aan een eeuwenoude oer-Hollandse traditie kunnen zitten. Niks daarvan.
Zwarte Piet is here to stay. Hopelijk geldt dat niet voor de kranten en televisieprogramma's waar de agendajournalistiek anno 2013 een hoogtepunt heeft bereikt.