Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft nog geen beslissing genomen over negentien verschillende vergunningsaanvragen om aardgas te exporteren. Enkele bedrijven wachten al bijna twee jaar op goedkeuring. Waarom wil Obama niet exporteren?
Aardgas is in de Verenigde Staten spotgoedkoop dankzij de schaliegasrevolutie. Niet dat het land dat aan de Democratische president heeft te danken. Die werkt fossiele brandstoffen op alle mogelijke manieren tegen. Wat hem er niet van weerhoudt te doen alsof het dankzij zijn beleid is dat Amerika de laatste jaren zoveel meer olie en gas produceert...
Die productie heeft vooral plaats op land dat in privaat bezit is. Staatsoverheden geven sneller toestemming om naar olie en gas te boren dan de federale. Op land dat in bezit is van de federale overheid is de olie- en gasproductie de afgelopen jaren juist afgenomen.
Daar komt bij dat kolencentrales te maken krijgen met strengere milieuregels die zonder instemming van het Congres zijn opgelegd. Oude kolencentrales zullen waarschijnlijk moeten sluiten, omdat ze niet aan de aangescherpte eisen kunnen voldoen. Daarmee lost Obama een verkiezingsbelofte in. Hij
zei begin 2008 immers dat energieprijzen onder zijn regering de pan uit zouden rijzen.
De enorme vooruitgang die sindsdien in het winnen van aardgas is geboekt, heeft dat voorkomen. Sterker, gas dreigt zo goedkoop te worden dat het niet langer rendabel is om naar schaliegas te boren. Dat is namelijk kostbaarder dan reguliere gaswinning.
Export is daarom een goede optie, ook omdat gasbedrijven in het buitenland meer kunnen verdienen. Toch zijn de afgelopen twee jaar maar drie vergunning verleend om gas te exporteren.
Europa is de voor de hand liggende afzetmarkt. De meeste Amerikaanse LNG terminals staan aan de oostkust. In de westelijke kuststaten, waar de Democraten aan de macht zijn, wordt de bouw van nieuwe terminals door 'milieubewuste' politici tegengewerkt.
Daarnaast heeft Europa behoefte aan Amerikaans gas. Als de Verenigde Staten exporteren, hoeven Europese landen minder gas uit Rusland te kopen. Dat land wil de Europese afhankelijkheid van Russische hulpbronnen nog wel eens misbruiken voor politiek gewin.
Europa zou zich dus minder zorgen hoeven te maken om inmenging vanuit Moskou, heeft goedkoper gas wat het economisch herstel alleen maar ten goede kan komen terwijl in Amerika de prijzen licht stijgen waardoor schaliegasboringen rendabel blijven. Al met al, een win-winscenario voor beide partijen.
Tenzij dat laatste precies is waarom de regering van Obama geen vergunningen verleent. Als gas in Amerika te goedkoop wordt, zal schaliegaswinning kunnen worden stopgezet en dat zien de klimaatalarmisten natuurlijk maar wat graag. Obama bouwt intussen windmolens en zonnepanelen op federaal land, in plaats van er olie- en gasboringen toe te laten. Deze 'schone' energie kan op de korte termijn niet opboksen tegen fossiele brandstoffen, dus zal meer olie en kolen moeten worden verbrand om electriciteit op te wekken en blijft het aantal auto's dat op aardgas rijdt beperkt. Maar dat is blijkbaar een prijs die links Amerika bereid is te betalen om de schaliegasrevolutie in de kiem te smoren.