Je wordt er misselijk van: door te sparen gaat u er financeel fors op achteruit.
"Spaarders zien miljard euro in rook opgaan", kopt De Telegraaf vandaag. "Het vrij beschikbare vermogen van bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens staat uitsluitend op spaarrekeningen en termijndeposito's. Dit spaargeld bedraagt opgeteld circa 80 miljard euro. Door de lage rente en de hoge inflatie wordt het gezamenlijke vermogen van deze spaarders ruim 1 miljard euro per jaar minder waard."
Dat concludeert vermogensbeheerder OXBY op basis van eigen onderzoek.
OXBY laat ook weten dat veel Nederlanders blijven sparen omdat ze denken dat dit een 'veilige manier' is om hun vermogen te vergroten. Je zet het op een bank, je krijgt er wat rente voor, et voila: voor je het weet is je vermogen flink toegenomen. Leuk geprobeerd, maar zo werkt het tegenwoordig helaas niet meer. In het Nederland van anno 2013 wordt zuinigheid namelijk bestraft, niet beloond.
De manier waarop dat gebeurt is vrij simpel: de inflatie bedraagt drie procent, terwijl de rente die u ontvangt daar (ver) onder zit. In naakte cijfers heb je dan over een jaar weliswaar een hoger bedrag op je rekening staan, maar in werkelijkheid kun je er minder mee kopen doordat de euro minder waard is geworden.
Als u zich afvraagt hoe dat toch kan stel ik voor dat u Nick Ottens' stuk over inflatie in Duitsland even leest. Hij legt daarin uit dat Duitsers (en wij dus ook) steeds minder kunnen kopen voor één euro omdat de ECB razendsnel geld bijdrukt om Spaans en Italiaans schuldpapier op te kopen. Hoe meer eurobiljetten in omloop zijn, hoe minder je met één biljet kunt kopen. Op die manier wordt de Duitse belastingbetaler dus twee keer in het pak genaaid: hij betaalt én de schulden van zuid-Europese landen én zijn eigen geld verliest zijn waarde ook nog eens.
In Nederland hebben we te maken met dezelfde problematiek. Feitelijk worden we net als onze oosterburen bestolen:
De balans van de ECB is sinds de invoering van de euro verviervoudigd: van zo'n 700 miljard in 1999 tot bijna 3000 miljard vorig jaar. De geldhoeveelheid in de eurozone is daarmee 50 procent sneller gegroeid dan de economie! Het is een vicieuze cirkel waar we alleen met nuchter beleid uit kunnen komen. We kunnen niet oneindig meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Geldontwaarding is een vorm van diefstal die op de lange termijn nooit de economie ten goede kan komen.
Deze geldontwaarding vindt nu zo snel plaats dat het totaal geen nut meer heeft om te sparen. U gaat er niet op vooruit, u blijft zelfs niet stilstaan, nee, u gaat er fors op achteruit. En dat met dank aan de geldontwaardingspolitiek van de boven ons gestelden die Zuid-Europa koste wat het koste uit het slop willen trekken. Ja, ook als dat betekent dat u en ik financieel geruïneerd worden.