V&D haalt schouders op over 'ultimatum' vakbond

Geen categorie12 aug 2013, 18:59
De FNV probeert relevant te blijven, maar in het bedrijfsleven worden de onredelijke eisen van de vakbond niet serieus genomen.
V&D trekt zich niets aan van een ultimatum dat door FNV Bondgenoten is gesteld. De vakbond eiste voor 1 uur vanmiddag een 'betere' (lees: hogere) ontslagvergoeding voor de 109 werknemers van een distributiecentrum in Aduard, Groningen dat moet sluiten. Een woordvoerster van het warenhuis laat echter weten dat er een "marktconforme ontslagvergoeding" is geboden en wijst er fijntjes op dat zowel de vakbond CNV als de ondernemingsraad van V&D hiermee hebben ingestemd. Waarom maakt de FNV dan zo'n stennis?
De vakbond zegt het niet rechtvaardig te vinden dat met een 'nieuwe' kantonrechtersformule wordt gerekend die sinds 2009 van kracht is. Het sociaal plan van vorig jaar rekende nog met de oude formule, van voor 2009. Volgens de werknemersorganisatie kan dat tot 30 procent schelen in de ontslagvergoeding.
Het zal wel rabiaat rechts zijn om de werknemers van V&D te vertellen dat ze blij moeten zijn dat ze überhaupt een ontslagvergoeding krijgen? En dat de hoogte van zo'n vergoeding nog door rechters is bepaald ook, dat is in de rest van de wereld niet normaal. Natuurlijk, het is niet prettig om je baan te verliezen. Het werk ligt in Groningen ook niet bepaald voor het oprapen. Maar eenmaal ontslagen, krijgen deze mensen ook nog eens een uitkering. Het is niet alsof ze binnenkort van de straat hoeven te leven.
Het aanbod van V&D is allesbehalve onredelijk. Het warenhuis heeft het moeilijk. Consumenten geven sowieos minder uit en kopen meer op internet, dus heeft het bedrijf simpelweg minder personeel nodig.
Het is de FNV die zich onredelijk opstelt door ultimatums te stellen en te dreigen met acties als de werknemers hun zin niet krijgen. Dat is niet bepaald een houding waarmee je goedwils onderhandelingen ingaat. Het lijkt er dan ook op dat de FNV niet is geïnteresseerd in onderhandelingen, maar vooral zichtbaar wil zijn.
Niet alleen V&D, maar ook de FNV kampt immers met de nodige problemen. Veel jongeren zien het nut van de vakbond niet in, die komen wel voor zichzelf op. Hetzelfde geldt voor de groeiende groep zelfstandigen die door de vakbond vooral als een bedreiging wordt gezien.
De arbeidsmarkt verandert. De FNV weigert in te zien dat veel Nederlanders dat prima vinden. Part-time werk, af en toe thuiswerken, flexibele uren, nulurencontracten -- de vakbond spreekt er schande over, maar veel van ons hebben geen behoefte aan een 9-tot-5 baan, laat staan een vastgetimmerd contract en een leven werken voor dezelfde baas.
De FNV probeert een arbeidssysteem in stand te houden dat aan het verdwijnen is. Laat ze lekker. Op die manier komen er geen nieuwe leden bij en verdwijnt ook de vakbond op den duur.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten