Nu moeten de Canadezen "meer" doen om vervuiling tegen te gaan. Wat wordt de volgende smoes?
De bouwers van de Keystone XL-pijpleiding, die olie van Canada naar de haven van Houston in Texas willen transporteren, wachten al jaren op toestemming van de regering van Barack Obama. Vele onderzoeken hebben de vrees dat de pijplijn slecht zou zijn voor het klimaat al ontkracht. Toch riep de president eind vorige maand in een
interview met The New York Times de Canadezen op "meer" te doen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.
Vorige week kwamen analisten van IHS tot de
conclusie dat het aanleggen van de pijpleiding nauwelijks tot geen effect zou hebben op de Amerikaanse uitstoot van broeikasgassen. De olie wordt immers in Canada gewonnen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat formeel de vergunning moet verlenen, kwam in maart van dit jaar tot dezelfde conclusie, nadat het, op bevel van Obama, voor de tweede maal onderzoek had gedaan. In augustus 2011 wist het ministerie namelijk al te melden dat er geen goede reden was om de pijplijn niet aan te leggen, maar de president wilde zo kort voor de verkiezingen de milieuactivisten in zijn achterban niet voor het hoofd stoten.
Althans, dat was de interpretatie van veel politieke analisten. De vakbonden, een andere steunpilaar van de Democratische Partij, waren immers dolenthousiast. Keystone zou tienduizenden banen kunnen opleveren, juist in de bouwsector die zwaar te lijden heeft gehad tijdens de recessie. (In plaats daarvan trok de regering miljarden uit om banengroei in dezelfde industrie te 'stimuleren' door mooie wegen en spoorlijnen aan te leggen, maar daar is helaas even weinig van terechtgekomen.)
Onderschat echter niet het klimaatactivisme van Obama zelf. Dezelfde president dwingt kolencentrales te sluiten,
werkt de export van aardgas tegen, maar bouwt en subsidieert wel windmolens en zonneparken. Hij hoeft zich inmiddels geen zorgen meer te maken om zijn herverkiezing. Politiek is er dus geen reden om Keystone niet goed te keuren. Blijkbaar is Obama oprecht tegenstander van het project en zoekt hij wanhopig naar een manier om de bouw tegen te houden. Nu is het aan de Canadezen om een gebaar te maken.
Als die al een gebaar maken, zal het er geen zijn waar Obama op zegt te hopen. De conservatieve regering van premier Stephen Harper maakt zich niet zo druk om het klimaat. Canada heeft zich onder zijn leiding uit het verdrag van Kyoto teruggetrokken en exploiteert de teerzanden in de provincie Alberta sowieso, of de Amerikanen de olie nu kopen of niet.
Verwacht wordt dat de productie van anderhalf miljoen vaten per dag in het gebied de komende vijftien jaar verdubbelt. Als Keystone niet wordt gebouwd, zal Canada een eigen pijpleiding naar de westkust kunnen aanleggen om zo naar Azië te exporteren. Dan loopt Amerika niet alleen banen mis, maar ook een mooie bron van inkomsten. Met dank aan de linkse president.