In Nederland kan veilig naar schaliegas worden geboord

Geen categorie23 aug 2013, 10:14
Iedereen met een beetje verstand wist het al, maar nu is het officieel: in Nederland kan veilig naar schaliegas worden geboord.
RTL meldt dat vandaag in de ministerraad een rapport wordt besproken waaruit blijkt dat schaliegasboringen geen gevaren met zich meedragen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) zal ook een advies uitbrengen. "Dat advies kennen we nog niet," zegt Jos Heymans, politiek verslaggever van RTL Nieuws, "maar nu het rapport onomwonden vaststelt dat boren naar schaliegas veilig is, mag je verwachten dat Kamp met een positief advies komt."
Laten we het hopen, want de aardgas in Groningen raakt op en we willen niet nog afhankelijker worden van Rusland dat aardgas exporteert naar de meeste Europese landen.
Zoals te verwachten viel trekken de tegenstanders van schaliegaswinning zich niets aan van de vindingen. Milieudefensie noemt het onderzoek "broddelwerk". Een onderzoek dat ze zelf toch nog niet hebben ingezien? Vreemd.
Ook GroenLinks verwerpt de stelling dat veilig naar schaliegas kan worden geboord. "De kans blijft bestaan dat het grondwater ernstig vervuild raakt," zegt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Terwijl in de Verenigde Staten, waar al jaren naar schaliegas wordt geboord, geen enkel bewijs is gevonden dat grondwater als gevolg van die boringen is vervuild. Er is onderzoek gedaan door onder meer de federale milieudienst van Amerika, de Environmental Protection Agency (EPA), het Bureau of Oil and Gas Management van de staat Pennsylvania, waar op grote schaal schaliegas wordt gewonnen, en de Oil and Gas Conservation Commission van de staat Colorado. Geen van de instanties vond ook maar enige aanwijzing van grondwatervervuiling. De Amerikaanse energieminister zei eerder dit jaar nog, "Ik heb nog steeds geen bewijs gezien dat fracking per se grondwater vervuild."
Volgens Van Tongeren bestaat er ook een kans dat schaliegasboringen aardbevingen veroorzaken, maar zoals zij zelf aangeeft is het risico daarop niet groter dan bij gewone gasboringen. Overigens zijn het niet de boringen zelf die aardschokken kunnen veroorzaken, maar het aanbrengen van de schachten om boringen uit te voeren. Er is dus geen permanent risico.
In de Verenigde Staten zijn meer dan dertigduizend van dergelijke schachten aangebracht. Slechts in acht gevallen leidde dat tot kleine aardschokken, waarbij niets en niemand onherstelbare schade opliep.
De weerstand tegen schaliegaswinning heeft dan ook niets met schaliegas te maken, maar met gas. De tegenstanders van schaliegaswinning zijn tegen het gebruik van fossiele brandstoffen in het algemeen. Milieudefensie en GroenLinks hebben liever dat we de halve Noordzee vol windmolens bouwen en alleen nog met de trein rijden. Dat is hun goed recht, maar laat ze wel bij de feiten blijven. Er hoeft inmiddels geen twijfel meer over te bestaan dat veilig naar schaliegas kan worden geboord.
Wanneer komen de eerste boortorens?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten