De christenen in Egypte steunden de laatste opstand in Egypte. Morsi werd van zijn troon gestoten en sindsdien zijn veel moslims in het land erg boos. Vooral op de christenen.
Een aantal weken geleden schreef ik een artikel over aanhangers van Morsi die in een filmpje aangaven christenen te willen verbranden. Veel Kopten houden hun hart vast. In hoeverre worden de geuite dreigementen ten uitvoer gebracht? Langzaam aan begint het antwoord op die vraag helder te worden. De Kopten zijn de kop van Jut.
Veel christenen in Egypte zijn lid van de Koptische kerk. Deze Kopten zijn een minderheid in Egypte, ongeveer 10% van de bevolking. De Koptische paus, Tawadros, steunde enkele weken geleden openlijk de opstand tegen president Morsi. Al snel na deze steun waren christenen in het hele land het doelwit van aanslagen. Zo werd er in de Sinaï enkele dagen na het afzetten van president Morsi een Koptische priester vermoord.
Zakenman
Nog veel gruwelijker was de aanval van moslims op een complete christelijke gemeenschap in een stad in de buurt van Luxor. Er was vlakbij de christelijke enclave een lichaam gevonden van een moslim. Een woedende menigte kwam op de christelijke huizen af en veel moslims koelden hun woede. Tragisch is het verhaal van een christelijke zakenman, die openlijk de opstand tegen Morsi had gesteund.
With a mob of Muslim extremists on their tail, the Christian businessman and his nephew climbed up on the roof and ran for their lives, jumping from building to building in their southern Egyptian village. Finally they ran out of rooftops. Forced back onto the street, they were overwhelmed by several dozen men. The attackers hacked them with axes and beat them with clubs and tree limbs, killing Emile Naseem, 41. The nephew survived with wounds to his shoulders and head and recounted the chase to The Associated Press.
Politie
Niet alleen Emile Naseem (41) overleefde deze aanval van de boze moslimgroep niet. Het verhaal is nog veel afschuwelijker. Toen de leiders en priesters van de christelijke bevolking de boze menigte aan zagen komen, waarschuwden zij de politie en het leger. Die kwamen op het rumoer af en naderden al snel het huis van de christelijke zakenman. Zijn huis was omsingeld door de boze moslims.
De politie ging naar binnen en nam alle vrouwen en kinderen mee uit het huis. De mannen lieten ze echter achter. Toen de politie het huis verliet, bestormde de menigte het huis en viel de achtergebleven mannen aan. De politie stond erbij en keek er naar.
In één geval evacueerde de politie vrouwen en kinderen uit een woning, maar op smeekbedes om ook zeven mannen en jongens te redden ging de politie volgens Amnesty niet in. Vier van de zeven werden doodgeslagen; de andere drie raakten gewond.
Amnesty
Onder de vier dus ook Emile Naseem, die bijna wist te ontsnappen via de daken. Inmiddels heeft Amnesty International aan de bel getrokken. Ook Amnesty plaatst zeer grote vraagtekens bij het optreden van politie en leger.
Het Egyptische leger heeft op 5 juli niet ingegrepen toen koptische christenen werden aangevallen door woedende moslims. De militairen keken toe toen de kopten in handen vielen van de moslims, schrijft Amnesty International in een rapport over de aanval waarbij vier doden vielen.
Deze aanval op christenen is in Egypte de ergste van de afgelopen tijd, maar helaas niet de enige. Amnesty heeft de laatste maanden maar liefst zes gevallen van massaal geweld tegen Kopten in Egypte geregistreerd. Een trieste score!
Een score die waarschijnlijk de komende maanden verder gaat oplopen. De Kopten zijn voor veel moslims dé zondebok. Tegen wil en dank.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman