Wut?
De kiezer heeft gesproken, aldus de meest recente peiling van TNS-NIPO:
In verkiezingsluwe tijden zijn electorale ontwikkelingen vooral virtueel. In 2014 zal dit echter anders zijn: in een tijdsbestek van twee maanden mag Nederland dan twee keer naar de stembus - in maart voor de gemeenteraad, in mei voor het Europees Parlement. Beide verkiezingen spreken nog geenszins tot de verbeelding, blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.Wel vindt een ruime meerderheid (66%) dat de gemeenteraadsverkiezingen teveel door landelijke kwesties worden gedomineerd. 34% vindt het goed dat landelijke partijen worden beloond of afgestraft voor zaken die op landelijk niveau spelen, terwijl 45% het daarmee oneens is.
Pardon? Wie maakt er eigenlijk een landelijk verhaal van? Dat doen de media, ja, maar die worden daarin dapper bijgestaan door de kiezer, die dat zelf ook doet.
En eigenlijk is dat ook gewoon terecht. Lokale afdelingen en de landelijke partijtop hebben vaak contact met elkaar. Sterker nog, zij zijn het die het landelijke bestuur al dan niet in het zadel houdt.
Als kiezers dus vinden dat Rutte en andere VVD-toppers er een zootje van maken kunnen ze dat volgend jaar maart al duidelijk maken. En daar is niks mis mee.