Kabinet: U betaalt veel belasting? Wat vervelend

Geen categorie08 jul 2013, 13:59

Terwijl de rente laag is en de inflatie in tien jaar tijd niet zo hoog is geweest, gaat de Belastingdienst er nog altijd vanuit dat spaarders 4 procent rendement halen. Reactie van het kabinet? "Vervelend."

Door alle lastenverzwaringen is de inflatie in Nederland twee keer zo hoog als in de rest van de eurozone. Daar komt bij dat de Europese Centrale Bank de rente laag houdt in de hoop dat banken zo geld uitlenen aan bedrijven, wat goed zou zijn voor het economisch herstel.

Helaas lenen banken nauwelijks uit. Aan de ene kant worden die ook gedwongen hun kapitaalbuffers op te hogen, waardoor er minder geld overblijft om uit te lenen; aan de andere kant gaat het niet zo heel goed met de economie, dus zitten de bankiers liever op 'hun' geld en wachten ze tot het beter gaat. (Het is natuurlijk niet hun geld, maar het geld van de spaarders, dus laten we het de bankiers niet kwalijk nemen dat ze daar eens verstandig mee omgaan.)

Dat heeft nadelige gevolgen voor spaarders. Het geld dat U op de bank heeft staan wordt langzaam maar zeker minder waard. U krijgt niet genoeg rente (want daar hebben de banken geen geld voor) om de geldontwaarding te compenseren.

Dat is al vervelend. Erger wordt het wanneer de Belastingdienst zich daar niets van aantrekt en doet alsof U 4 procent rendement haalt! Dat is het 'fictieve rendement' waar de fiscus vanuit gaat om de vermogensrendementsheffing te innen.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) erkent dat het oneerlijk is, maar geeft toe dat hij "geen financiële ruimte" heeft om het probleem op te lossen.

Als ik het fictieve forfaitaire rendement op box 3 zou verlagen leidt dat al gauw tot een derving van meer dan een miljard euro. We zijn juist op zoek naar zes miljard euro voor volgend jaar, waarbij ook de lasten verzwaard zullen worden. In het belastingplan voor volgend jaar is in ieder geval geen ruimte voor aanpassing van de vermogensrendementsheffing.

Ruimte voor meer lastenverzwaringen is er wel, maar extra bezuinigingen -- of beter gezegd: eens echte bezuinigingen -- om spaarders die netjes wat geld opzij zetten te ontzien, daar wil de regering niet aan.

Echt als een verrassing komt het niet, maar het blijft wrang.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten