Bleu Blanc Rouge; Frankrijk voor beginners door Bart Van Loo

Geen categorie19 jul 2013, 9:00
Wat u altijd al (dan niet) wilde weten over Frankrijk en de Fransen.

De zomer is nu dan toch eindelijk in aantocht en velen van u zijn misschien al de koffer aan het inpakken om straks te genieten van een welverdiende vakantie. En naast kleding en zonnebrand moet er natuurlijk ook iets te lezen mee; voor sommigen een jaarlijks terugkerend dilemma, want waar kies je voor? De nieuwste Dan Brown of Nicci French is misschien leuk als je van plan bent om hele dagen op het strand of aan het zwembad te bivakkeren, want dan kun je lekker urenlang doorlezen, maar als er een stedentrip of een andere meer actieve vakantie op de agenda staat dan kan het zonde van de tijd zijn om alleen maar met je neus in de boeken te zitten.
Persoonlijk heb ik op vakantie een voorkeur voor niet al te dikke boeken die gaan over het land of de stad waar ik mij op dat moment bevind – en dan het liefst zo'n bundel met stukken die in principe los van elkaar gelezen kunnen worden, afhankelijk van waar mijn interesse op dat moment naar uitgaat. Dus geen spannende roman zoals Ik, Claudius als ik in Rome ben, want dan kom ik de hotelkamer niet meer uit, maar een leuk anekdotisch reisboek als SPQR van Luc Verhuyck. Altijd een boeiend verhaal binnen handbereik bij de pleinen, fora en kerken in de stad. Ideaal voor op locatie dus, maar het leest ook tussendoor lekker weg als een geschiedenisboek vol met interessante weetjes. En niet geheel onbelangrijk: de pocket-uitgave weegt bijna niks, wat toch wel fijn is als je het boekwerk de hele dag mee moet sjouwen.
Eén van mijn favoriete vakantieboeken voor deze zomer is het nieuwste boek(je) van zelfverklaard Francofiel Bart Van Loo. De meesten kennen dit opgewonden standje van De Wereld Draait Door, waarin de Belg regelmatig in krap tien minuten een soort college in Franse chansons geeft. In zijn enthousiasme stort de sympathieke Van Loo een waterval van informatie over de kijkers heen; in het Vlaams, welteverstaan, wat voor ons Nederlanders in principe redelijk goed te volgen is, maar door het rappe spraaktempo (hij zit immers in DWDD, dus al te veel tijd heeft de arme ziel niet) blijft oplettendheid geboden. Al meteen heb je door dat deze man een passie heeft voor chansons, maar waar ik pas later achterkwam is dat die liefde voor de Franse cultuur zich bij Van Loo niet beperkt tot de muziek; hij houdt van zo'n beetje alles wat Frans is. Deze aandoening staat ook wel bekend als Francofilie.
Van Loo heeft al een aantal boeken geschreven waarin hij de Franse cultuur probeert te doorgronden. In zijn nieuwste werk, het heerlijk handzame boekje Bleu Blanc Rouge - Reis door Frankrijk in 80 vragen en 12 chansons, neemt Van Loo de lezer in zo'n 150 pagina's mee naar het land van stokbrood, wijn en Paturain. Verwacht geen geordend overzicht van de Franse streken en hun gewoonten en gebruiken of lijstjes met bezienswaardigheden die u niet mag missen. De opzet van Bleu Blanc Rouge is als volgt: u krijgt 80 wetenswaardigheden over Frankrijk voorgeschoteld. Het gaat om weetjes waarmee u –ik citeer – 'elke betweterige fransoos de mond kunt snoeren'. Omdat Van Loo zelf geen echte Fransman is (maar er eigenlijk heel graag één zou willen zijn) heeft hij er een soort sport van gemaakt om meer nutteloze, grappige en schokkende dingen over het land te weten dan alle Fransen bij elkaar.
In volstrekt willekeurige volgorde passeren de meest bizarre vragen over Frankrijk de revue en Van Loo beantwoordt ze allemaal op geheel eigen wijze. Een paar van de leukste:
-Wat hebben een Franse fistel en het Engelse volkslied met elkaar te maken? (waarschuwing: luisteren naar het Engelse volkslied zal nooit meer hetzelfde zijn!)
-Waarom vervelen Franse boekhandelaars zich nooit? (opnieuw een waarschuwing: u durft nooit meer onvoorbereid een Franse boekwinkel binnen te stappen. Voortaan weet u tot in detail waar u naar op zoek bent)
-Waarom worden (Franse) varkens soms opgehangen? (dierenliefhebbers, wees gerust: dit gebeurt niet aan de lopende band in Frankrijk. Het straatbeeld heeft er in ieder geval niet onder te lijden)
-Welke huishoudelijke en andere tips mag je zestienjarige meiden zeker niet onthouden? (vooruit, ik geef er vast één: volgens de schrijver Pierre Louÿs is het niet verstandig om een jongeman voor het venster af te trekken. Je weet immers nooit waar het vallen kan)
-Zijn alle Fransen chauvinistische patriotten? (Duh, natuurlijk, hoor ik u denken, maar daar heeft u het mis. Tenminste één Fransman heeft ooit gewenst dat Attila de Hun een bezoekje kwam brengen aan Parijs. En dan niet om de toerist uit te hangen, als u begrijpt wat ik bedoel)
Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de lange lijst. Soms is het antwoord heel kort, soms twee pagina's lang, maar bijna altijd scherp en humoristisch. Natuurlijk, het ene feitje is interessanter dan het andere, en de vele culinaire bevindingen konden mij iets minder boeien, maar wat is dit verder een verdraaid vermakelijk boek! En perfect voor op vakantie. Fijn om af en toe wat stukjes uit te lezen. Een aanrader dus, ook als u niet naar Frankrijk afreist deze zomer. Om toch in Franse sferen te geraken kunt u altijd nog de chanson-cd (die u er gratis bij krijgt) opzetten. En natuurlijk alvast boeken voor volgend jaar, zodat u met alle opgedane kennis elke fransoos die u tegenkomt versteld kunt laten staan; nu alleen die taal nog onder de knie zien te krijgen...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten