Nee, Marianne Thieme, we gaan de overheid geen kattenvoer laten subsidiëren. Het houden van een kat is geen basisbehoefte van een mens.
Ik geloofde haast mijn oren niet toen ik dit bericht las over het jongste plan van de Partij voor de Dieren: de overheid moet volgens de dierenpartij het kattenvoer voor de beestjes van de allerarmsten gaan subsidiëren. Zodat ook de minderbedeelde Nederlander z'n kat kan helpen de winter door te komen.
't Is natuurlijk een bizar plan; ten eerste omdat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat dit plan noodzakelijk is. Kent u het verhaal over het land aan de Noordzee waar de kattensterfte zo massaal was dat de felix catus bijna uitstierf? Nee dus, want dit probleem bestáát helemaal niet. Kattenvoer is echt niet zo belachelijk duur; zelfs van een bijstandsuitkering moeten de essentiële brokjes en hapjes te bekostigen zijn. Wie in een armere wijk rondloopt kan de proef op de som nemen: je struikelt daar bijkans over de poezenbeesten. Die beesten huppelen daar vrolijk in het rond zonder zich ook maar één gesubsidieerde vis gesmaakt te laten hebben. Honger? Geen sprake van.
Maar het meest fundamentele bezwaar tegen dit kolderieke plan is natuurlijk dat het houden van een kat volstrekt optioneel is; je hebt zo'n dier helemaal niet nodig om een gezond en gelukkig leven te leiden. Hele volksstammen groeien op zonder een huisdier, en voelen zich daar prima bij.
En zolang het houden van een kat geen 'recht' is, laat staan in een basisbehoefte van het menselijk bestaan voorziet, is er geen enkele reden om de overheid bij deze (overigens verzonnen) problematiek te betrekken. Een kat is immers een luxeproduct; men behoeft er dus geen subsidie voor verstrekt te krijgen. Iedereen die een kat kan betalen, kan een kat nemen. Iedereen die dat niet kan, zal het helaas zonder moeten stellen. Zo werkt dat nu eenmaal in een kapitalistisch land als Nederland. Klinkt dat 'hard' of 'gemeen'? Het is net zo hard of gemeen als zeggen dat alleen degenen die zich een PlayStation kunnen veroorloven, er één kunnen kopen. Maar noch de PlayStation, noch de poes, zijn primaire levensbehoeften. Men hoeft er dus geen subsidie van de overheid voor te ontvangen.
Als laatste punt dan: de enige reden om tóch kattenvoer te subsidiëren zou zijn om de PvdD een hak te zetten. Immers: mochten zij deze subsidie willen invoeren, dan moeten zij de door hen zo verguisde bio-industrie steunen. Want dat is namelijk waar al het poezeneten vandaan komt; het is gewoon slachtafval uit de 'varkensflats' en de 'dierenmishandelingshuizen' waartegen Thieme en de haren zich al sinds jaar en dag hevig tegen verzetten. Wie belt Marianne even met dit nieuws? Moet je zien hoe snel ze deze keutel weer intrekt en deponeert in de kattenbak waar deze thuishoort.