Japanners geloven nog niet erg in Abenomics

Geen categorie11 jun 2013, 9:30
In Japan zelf lijkt het geloof in de aanpak van Shinto Abe niet overweldigend.
Een representatieve telefonische poll onder de Japanse bevolking liet cijfers zien die premier Abe weliswaar politieke steun lijken te garanderen, maar tevens weinig vertrouwen uitstralen in de effectiviteit van zijn politiek. Een bijna typisch Japans verschijnsel, in een land dat al twintig jaar worstelt met haar economische situatie.
Een belangrijk onderdeel van de plannen van premier Abe is het opnieuw opstarten van veel kernreactoren die na de ramp in Fukushima werden stilgelegd. Economisch is het vrijwel onvoorstelbaar dat Japan er bovenop zal komen zonder deze zet, maar desondanks is 52% er tegenstander van, en slechts 27% vóór. Het district waarin de kernramp plaatsvond was van de poll uitgesloten.
Maar de aanstaande verkiezingen voor het Japanse Hogerhuis laten steun van 45% voor de regerende liberaal-democratische partij zien, en samen met haar regeringspartner lijkt een meerderheid zeker. Voor de stabiliteit van de regering is dit belangrijk - die meerderheid in het Hogerhuis ontbrak tot op heden - maar het gebrek aan enthousiasme voor de aanpak van Abe c.s. is slecht nieuws. Slechts 36% verwacht een verbetering hogere lonen en een toename in het aantal banen, waar 45% er in het geheel geen fiducie in heeft.
Maar als we het nu over Japan hebben, mag de aandelenmarkt niet buiten beschouwing blijven. De koersen gaan heftig op en neer, maar dit is meer een uiting van wantrouwen in Japanse obligaties, dan van vertrouwen in de toekomstige performance van het Japanse bedrijfsleven. De Amerikaanse econoom Krugman zei daarover vorige week in zijn vaste column in de NY Times:

A short term boost to growth won’t cure all of Japan’s ills but, if it can be achieved, it can be the first step to a much brighter future.”

Een compleet bizarre uitspraak in het licht van de Japanse economische toestand, niet alleen nu, maar eigenlijk van de afgelopen twintig jaar.
Er gebeurt nu iets, en er worden gunstige cijfers gepubliceerd. Maar of het werkelijk fundamenteel gezond is wat nu in Japan gebeurd? Eerder is Japan de lont in het grote wereldwijde kruitvat dat fiatmoney heet. En als Japan gaat zal de westerse wereld niet ver achterblijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten