Gisteren vielen er bij aanslagen in Irak weer veel doden. Het geweld laait op. Staat Irak aan de rand van een burgeroorlog?
In mijn
koffiehoekje vanmorgen op deze site schreef ik al over de aanslagen in Irak gisteren. In de stad Mosul werden verschillende politieposten aangevallen. Bij een aanval op het hoofdbureau van de politie vielen zelfs 24 doden. Men verwacht dat de soennitische organisatie 'De Islamitische Staat Irak' achter die aanslag zit. Deze groep terroristen, angstzaaiers en moordenaars is gelieerd aan al-Qaida.
Naast deze aanslag ontploften er ook nog bomauto's op groente- en fruitmarkten in de provincie Diyala. Ten noorden van Bagdad was er 's middags ook nog een aanslag op een vismarkt. Nu is een aanval op een politiepost niet goed te praten. Maar een aanval op markten, waar mensen komen voor hun eerste levensbehoefte, in dit geval eten, is zo mogelijk nog veel wreder en laffer. Je treft bij dergelijke aanslagen burgers, je zorgt voor een heleboel paniek en veel Irakezen voelen zich niet veilig op straat.
Aanslagenregen
Het geweld doet denken aan de jaren 2006 en 2007. Ook toen was Irak het toneel van een zeer bloedige aanslagenregen die maar bleef aanhouden. Het land stond in deze jaren op het randje van de burgeroorlog. Met de huidige situatie is er één groot verschil. Inmiddels hebben de Amerikanen het land zo goed als verlaten en moet men het weer zelf uitzoeken.
Met het vertrek van de Amerikanen, van het vervloekte Westen, van de christenhonden is er voor de militante moslims in Irak geen gezamenlijke vijand meer. Dat zorgt er voor dat sjiieten en soennieten de pijlen nog meer op elkaar richten. De geloofsgenoten ontzien in deze strijd niets en niemand. Een leven meer of minder telt niet en ook voor het doden van burgers draait men de hand niet om.
Kruitvat
Deze geweldsspiraal in Irak wordt nog versterkt door de huidige situatie in Syrië. Dit land bevindt zich al in een burgeroorlog. De strijd in Syrië lijkt nu over te slaan op kruitvat Irak.
Door de burgeroorlog in het buurland Syrië lijkt het geweld in Irak alleen verder te escaleren. Iraakse militanten die banden hebben met al-Qaida vechten aan de kant van de Syrische rebellen, terwijl militante sjiieten de kant kiezen van het regime van president Assad. In Irak wordt dat conflict verder uitgevochten.
Brandende lont
Veel wijst richting een burgeroorlog. Het brandende lont is inmiddels in het kruitvat gestoken. Het lijkt een kwestie van tijd tot de hele zooi met een daverende knal ontploft en Irak meegezogen wordt in een vernietigende burgeroorlog tussen soennieten en sjiieten.
Dat doet het ergste vrezen. In Syrië zijn vooral minderheden de dupe van het geweld tussen de moslims. Christenen worden verkracht, vermoord, weggejaagd en gemarteld. Vele christenen in Syrië zijn al op de vlucht geslagen. Ook uit Irak zijn inmiddels veel christenen gevlucht. Zij die zijn gebleven houden hun hart vast.
Net als ik.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman