De herkapitalisatie van zombiebanken blijft een probleem.
Het meest recente EU-plan om banken te gaan herkapitaliseren voorziet er in om dat via het ESM te doen, met een limiet van 60 miljard euro. De aanpak lijkt te worden dat vanuit het fonds aandelen in de betreffende banken zullen worden verworven, waarna een official (met een andere nationaliteit dan de bank) in de top van de bank toezicht zal moeten houden op de inzet van de ESM-gelden. Zowel gisteren als vandaag wordt daarover in Rome gesproken.
Dat klinkt alsof er wordt nagedacht over een toekomst na de crisis, en al is dat in zekere zin ook zo, het toont tevens hoe optimistisch de EU nog steeds praat als het over de immense taak gaat om de wereld van de zombiebanken te herbouwen. Niet alleen is 60 miljard vermoedelijk veel te weinig voor wat er benodigd is, tevens heeft men het er al over om de landen die via een bailout fondsen kregen om hun eigen banken bij te staan, via een achterdeur toegang te geven tot deze faciliteit.
Het klinkt weer prachtig bevlogen, voor de bailout staten is het zeer beslist een verlichting van hun financieringsproblemen, maar de omvang van 60 mld is hiervoor veel en veel te klein. Griekenland heeft alleen al 50 mld gebruikt om zijn banken te stutten, Spanje staat tot nog toe op 41,4 mld, en de Ierse bailout ging eigenlijk voornamelijk over de banken van het land.
Dat gaat hem dus niet worden.
Impliciet is die erkenning er ook, aangezien men al waarschuwt dat er pas na de zomer (lees: na de Bondsdagverkiezingen) besluiten zullen worden genomen. En dan? Nationaliseert Duitsland dan de facto de hele bankensector van de Eurozone? Want daar gaat het dan wel op neerkomen zo lijkt het.
Een alternatieve verklaring is dat de herkapitalisatie van de banken waarover hier op deze wijze gesproken wordt, ongeveer dezelfde status zal krijgen als het OMT: iedereen heeft het er over, niemand heeft het ooit gezien, het is even ongrijpbaar, en juist daarom zo eng.