Politieke verantwoordelijkheid, wat is dat?
Het gaat helemaal mis in de Nederlandse politiek. Dat wisten we al een tijdje, o.a. doordat PvdA en VVD hun achterbannen niet meer serieus nemen, maar het werd gisteren duidelijker dan ooit.
Staatssecretaris Frans Weekers besloot na een fel debat namelijk om te blijven zitten. De hele oppositie min twee partijen wilden dat hij wegging, maar de staats vond dat hij de 'steun van de Kamer' kreeg als de coalitiepartners achter hem bleven staan. 63 Kamerleden stemden voor een motie van wantrouwen van Pieter Omtzigt (CDA), maar VVD en PvdA stemden tegen. En dus gaat hij lekker door.
Voor Weekers zelf is dat misschien prettig omdat hij niet met de staart tussen zijn poten hoeft af te zwaaien, maar voor het land zelf én de politiek is het daadwerkelijk een schande.
De VVD'er wordt door niemand meer serieus genomen. Hij kan roepen wat hij wil - over een heel scala aan onderwerpen - maar wie luistert er nog naar? De man houdt belangrijke informatie achter, is volstrekt incompetent en totaal ongeloofwaardig. Daar komt nog eens bij dat zelfs zijn ambtenaren hem niet voor vol aanzien.
Zo'n man móét natuurlijk weg, zeker als zeven partijen willen dat hij opstapt, en er slechts vier zijn die hem steunen. In zetels is dat weliswaar een minderheid (die zeven), maar een behoorlijk significante: 63 is niet niks. Daar komt bij dat, zoals onze eigen Trias Politica eerder al zei, de zetelverdeling heel anders zou zijn als er vandaag verkiezingen waren:
Met 63 zetels van 7 partijen tegen... Op basis van de huidige peilingen zouden dat er geen 63, maar 97 zijn, ofwel een zeer ruime meerderheid tegen. Het is maar wat je een 'soliede basis' noemt voor je functioneren. De parlementaire democratie heeft zich vannacht van zijn slechtste kant laten zien met die wanvertoning. Liegen dat het gedrukt staat en er nog mee wegkomen ook. Tja.
Het ergste hiervan is dat Weekers bewijst dat Haagse politici er maar voor één ding zitten: zichzelf. Het maakt ze helemaal niets uit of ze geloofwaardig overkomen of niet, ze hebben er lak aan of de burgers ze steunen en geloven. Nee, waar het om draait is het mooie baantje dat ze hebben. Als zij maar flink kunnen cashen en zich belangrijk kunnen voelen zal het hen zorg zijn.