Minister Opstelten opent aanval op cyberterreur

Geen categorie02 mei 2013, 12:44
Cybercriminelen hebben het nakijken; minister Ivo Opstelten wil de politie meer bevoegdheden geven in de strijd tegen cyberterreur. Privacyfetisjisten zijn onterecht woedend.
Het individuele recht op privacy is een groot goed. Dat moeten we koesteren. Maar om zoiets te kunnen koesteren, moeten we ook accepteren dat het recht op privacy ons in sommige gevallen gedeeltelijk (en tijdelijk) kan worden ontnomen. Als je een vliegticket naar de Verenigde Staten boekt, bijvoorbeeld en je langs de paspoort- en veiligheidscontrole moet. Voor even ben je een deel van je privacy kwijt. Daar kies je voor op het moment dat je een ticket koopt en naar het land afreist. Hetzelfde geldt voor criminelen: naam, woonplaats en andere gegevens kunnen door de politie worden gepubliceerd, inclusief foto's en videobeelden. Criminelen hebben hun recht op privacy verspeeld door de wet willens en wetens te overtreden.
Tot nu toe lijkt dat nog niet te gelden voor cybercriminelen. Cybercriminelen wanen zich onaantastbaar, toevallig omdat ze handig zijn met computers en de versleuteling van gegevens (zoals de pedoseksuele Robert Mikelsons, die zijn computer flink had beveiligd, zodat het voor de politie moeilijk was een deel van het bewijs te achterhalen). Met een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) lijkt daar verandering in te komen. De politie krijgt meer bevoegdheden om cybercriminelen en hackers op te speuren. Agenten mogen voortaan in specifieke gevallen inbreken op servers en bijvoorbeeld versleutelde Skype-gesprekken afluisteren. Uiteraard speelt de rechter een belangrijke rol in dit proces. Die moet eerst toestemming verlenen aan de politie. Oftewel: alles gaat netjes volgens de wet.
Privacyfetisjisten, die het steeds maar niet eens zijn met welke vorm van aanpak van cybercriminaliteit dan ook, moeten niet zo'n stampij maken. Wat is erger? Het tijdelijk ontnemen van de privacy van een anarchistische DDoS-aanvaller door hem goed in de gaten te houden of hem op zijn zolderkamertje lekker zijn gangetje laten gaan, waardoor de ene na de andere site plat komt te liggen? En waarom zouden we een hacker die een heel bewust aanvallen pleegt op overheidsinstanties of op banken om rekeningen te plunderen niet kei- en keihard aanpakken? In sommige gevallen proberen buitenlandse hackers (China, Iran, Rusland) staatsgevoelige informatie te ontfutselen van Nederlandse computers. Moeten we die maar niet aanpakken omwille van hun privacy? Dat is de omgekeerde wereld.
Deze cyberterreur moet maar eens ophouden. Dat cybercriminelen hun recht op privacy tijdelijk verliezen, should be the least of our worries. Moet je maar niet het criminele pad op gaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten