Vooralsnog alleen een interessant project. Niks meer en niks minder.
Sinds een aantal maanden is Google Glass - de aanstaande uitvinding van Google - hot news. Elk persbericht over de supersonische techniekbril wordt doorgeprikt naar de Nederlandse media, alwaar we kunnen lezen welke 'feature' er nu weer toegevoegd is, of hoe de jongste schatting van wanneer dit product in de schappen ligt, nu luidt. Na de iPod, iPhone, en iPad (allemaal van Apple) lijkt nu de beurt aan Google te zijn om opnieuw een deel van ons leven te vergadgetten.
Hoe dan? Nou, zo dus:
Zo stelt Google de zaken in ieder geval voor.
Tot dusverre zijn er twee categorieën reacties geweest op dit. De eerste is van het soort mensen dat teveel
Terminator-films gekeken heeft. Oh nee!
Skynet en de robots komen en nemen ons leven over! Hoewel ik iedereen
de Terminator-serie kan aanraden, is het natuurlijk vooral en bovenal dikke fictie. Een bril is immers geen '
killer robot' en Google is zeker geen Skynet.
In
Trouw stonden van de week ook weer twee heel uitgebreid stukken (
1,
2) over hoe "gevaarlijk" Google Glass wel niet is. Allereerst moeten we nog maar eens zien of we na de uitgave van deze uitvinding van een succes kunnen spreken. Deze gadget is al zo gehypt dat de accesoire moeilijk aan alle verwachtingen kan voldoen. Wellicht wil geen mens die bril hebben. Te duur. Te zwaar. Functioneert niet naar behoren, of de D66-privacylobby heeft ze op de kast gejaagd.
Aan de andere kant moet er nu ook niet weer gedaan worden alsof deze uitvinding compleet en 100% revolutionair is. Alles wat de Google Glass kan, dat kan onze smartphone ook al enkele jaren. Vanuit een achtbaan filmen of WhatsAppen in een luchtballon zijn geen nieuwe toepassingen. Het enige verschil is dat het machientje in plaats van in onze zak op ons neus zit. Lijkt me dus niet echt wereldveranderd.
Ook de privacy-bezwaarden moeten niet zo zeuren; ook wat betreft data-opslag zorgt de Google-bril niet voor een revolutie.
Tegenover de
doomsday preppers staan
de Alexander Klöppings van deze aardkloot. Zij verwelkomen de bril met open armen en staan bij voorbaat al te juichen bij deze revolutionaire ommezwaai. Ten eerste valt het wel mee met die "revolutionaire ommezwaai," zoals ik hierboven al uitlegde. En ten tweede kan je pas achteraf beoordelen dat de Google Glass de wereld heeft veranderd. De bril heeft de wereld pas veranderd op het moment dat het de wereld heeft veranderd. Niet ervoor. Alle speculatie hierover is vooralsnog koffiedik kijken.
Kortom: ik kijk uit naar de Google Glass. Ik zal zelf geen gebruiker van het eerste uur zijn, vanwege de prijs (
$1500, doei!) in combinatie met het slechts geringe materiële voordeel van het apparaat. Maar ik ben benieuwd of het apparaat een beetje functioneert. Ook zou ik het prettig vinden als de wereld hier niet doet alsof het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Het is maar een bril met een videocamera en internetverbinding. Zo innoverend is dat ook weer niet.