Koningsdag (27 april) of Koningsdag én Nationale Feestdag (30 april) ?

Geen categorie29 apr 2013, 12:00
Ontroerd was ik toen koningin Beatrix bij haar troonsbestijging verklaarde dat, uit bewondering voor haar moeder, niet haar eigen verjaardag maar de verjaardag van haar moeder Koninginnedag zou blijven.  Dat was dan de officiële reden. De echte reden kan natuurlijk zijn dat haar eigen verjaardag, 31 januari, ook geen echte dag is voor de vele buitenactiviteiten op Koninginnedag. Zou koning Willem-Alexander, ondanks dat hij slechts drie dagen voor de huidige Koninginnedag verjaard, er verstandig aan doen haar voorbeeld te volgen? Ja dus.
1. Willem-Alexander ziet zich als een bruggenbouwer. Nu denkt men bij het horen van het begrip bruggenbouwer vooral aan “onze” (het gros heeft nog altijd een dubbele nationaliteit) religieuze schreeuwlelijkers. Maar naast deze groep laat zich, vooral op kroningsdag, ook een andere groep van zich horen: De republikeinen. Een Nationale Feestdag i.p.v. een Koningsdag kan voor hen een stap in de goede richting zijn. Hoewel in het huidige Nederland een Nationale Feestdag op 30 april het op het eerste gezicht lood om oud ijzer zou zijn. Op een Nationale Feestdag op 30 april draait het immers vooral om het koningshuis. Doch dan vieren onze republikeinen dan maar eventueel hun eigen, besloten, Nationale Feestdag (zoals bijvoorbeeld in België op 1 mei liberalen ook hun eigen 1 mei bijeenkomsten hebben).
2.Koning Willem Alexander kan 30 april als Koningsdag weldegelijk uitroepen uit bewondering voor zijn moeder (hoewel zij hartje winter verjaard). Zij had immers ook haar eigen verjaardag ondergeschikt verklaard voor de verjaardag van haar voorgangster.
3. 30 april als Koningsdag ligt dichter bij de 2 andere nationale dagen, namelijk 4 en 5 mei.
4. Regeren is vooruitzien. Kroonprinses Amalia verjaard op 9 december. Dat is wat weer betreft ook helemaal geen dag voor een nationale feestdag als Koninginnedag. Zij kan dan nog uit bewondering voor haar vader Willem Alexanders verjaardag tot Koninginnedag uit roepen. Dan wordt het echter een kwestie van een betere geboortedagplanning dan dat door haar ouders. Want alleen als Willem Alexander van zich zelf zou vinden dat hij als bruggenbouwer alias koning heeft gefaald, gaat het truckje van “uit bewondering voor mijn moeder” (die immers in hartje winter verjaard)  voor de dan volgende generatie immers niet op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten