Volgens een bericht gisteren in het Duitse Deutsche-Wirtschafts-Nachrichten heeft de ECB Frankrijk de mogelijkheid verschaft naar eigen inzicht vrijwel onbeperkt geld bij te drukken. Zulks om een plotselinge ineenstorting van de Franse bankensector te kunnen voorkomen. Frankrijk zou aan deze faciliteit behoefte hebben in geval één van haar banken plotseling in een situatie kwam dat zeer snel handelen geboden is, om een volledige ineenstorting van de Franse bancaire sector te kunnen voorkomen. En natuurlijk is nu de Grote Vraag: welke Franse bank bevindt nu in zulk groot gevaar dat deze faciliteit noodzakelijk is?
Eind 2011 werd eerder al ruimte gemaakt voor het redden van een ongenoemde Franse bank. Dat mondde uit in de LTRO-maatregelen. Ook toen was er sprake van een Franse bank die in onoverkomelijke problemen zou zijn geraakt. De laatste maanden is alleen Credit Agricole bezig geweest haar portefeuille te verkleinen.
Wat men heeft gedaan is dit:
1) Er is een STEP-markt (Short Term European Paper) gecreëerd. Deze waardepapieren worden buiten de beurs om verhandeld (is daardoor moeilijker).
2) Deze STEP-markt wordt vrijwel alleen door Franse banken gebruikt
3) Deze STEP-obligaties worden door de Franse Centrale bank geaccepteerd als onderpand
4) Een schakelbank houdt het toezicht op de transacties tussen de Banque de France en de deelnemende banken
5) De Banque de France parkeert deze obligaties op haar beurt weer bij de ECB.
Wat precies die onderpanden zijn, is ter discretie van de BdF. Aangezien dit iets is waarin de ECB geen concreet inzicht krijgt, is het voor Duitsland mogelijk een bom onder de afspraken rond de Bankenunie. Op langere termijn is het theoretisch ook mogelijk dat andere dan Franse banken aan dit spel gaan meedoen. Controle? Nul.
Dat deze constructie niet helemaal lekker zit weet Draghi ook wel. Maar het lijkt er sterk op dat dit (opnieuw) wordt gedaan om de Fransen koest te houden. Niet alle landen zijn even gelijk binnen de EU, voor wie daaraan nog twijfelen mocht.