Kosten verzorgingsstaat blijven stijgen

Geen categorie09 aug 2012, 18:59
Als we links mogen geloven, is het kommer en kwel in verzorgingsstaat Nederland. Er word bezuinigd, gekort en geliberaliseerd. Burgers die op de sociale zekerheid zijn aangewezen, zijn de klos.
Er is niets van waar.
Uit cijfers die woensdag door het CBS werden vrijgegeven, blijkt dat met uitzondering van de Denen en de Luxemburgers, Nederlanders meer aan sociale zekerheid kwijt zijn dan andere Europeanen.
Vorig jaar bedroegen de kosten van de verzorgingsstaat 186 miljard euro. Dat is een stijging van 4 procent vergeleken met twee jaar geleden en komt neer op een bedrag van ruim 11.000 euro per burger.
De grootste kostenposten zijn de ouderen- en ziekenzorg. Elk is goed voor ongeveer een derde van de totale uitgaven. Daaronder vallen ook de verplichte basisverzekering (maar niet de aanvullende zorgverzekering) en het verplichte pensioensparen. Dat lijkt misschien wat vreemd. Immers, het betreft regelingen die burgers op individuele in plaats van collectieve basis bekostigen. Het feit dat deze "verzekeringen" verplicht zijn gesteld, maakt dat ze wel degelijk onder de noemer van de verzorgingsstaat moeten vallen.
Tevens maakt het de vergelijking met onze buurlanden eerlijk. In het Verenigd Koninkrijk, bijvoorbeeld, bestaat nog altijd een socialistische zorgsysteem waarbinnen iedere Brit aanspraak kan maken op "gratis" zorg dat uit de belastingpot wordt betaald.
Het is echter het pensioenstelsel dat de Nederlandse verzorgingsstaat zo duur maakt, zegt het CBS. Ook kennen wij relatief hoge uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en ziekte. (Probeer dat laatste de SP maar eens wijs te maken.)
Des te meer reden om de geringe liberalisering die vooral in de zorg is ingezet, door te zetten. Ook het sparen voor het pensioen zou de overheid uit handen moeten geven. Geef burgers de keuze! Dan zullen zij verstandiger met hun geld omgaan en worden de kosten gedrukt. Er is nu immers geen vrije concurrentie. De bedrijfstak waarin je werkt, bepaalt waar je pensioengelden worden ondergebracht en belegd. Dat is een oligopolie. Chili heeft dat in de jaren tachtig veranderd en daar behalen spaarders inmiddels veel meer rendement op hun pensioengelden dan hier. Waarom houden we vast aan een paternalistisch systeem dat op de lange termijn niet te betalen is?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten