Een nieuw dieptepunt in de retoriek die de afgelopen weken uit het kamp van president Barack Obama is gekomen: vicepresident Joe Biden die beweert dat de Republikeinen gewone Amerikanen in de ketenen slaan door de banken vrijspel te geven.
Look at what they value and look at their budget and what theyre proposing. Romney wants to let thehe said in the first 100 days, hes going to let the big banks once again write their own rulesunchain Wall Street. Theyre going to put yall back in chains. Hes said hes going to do nothing about stopping the practice of outsourcing.
Vrij vertaald:
Kijk naar waar zij waarde aan hechten en de begroting die zij voorstellen. Romney heeft gezegd dat hij in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap de banken weer nu eigen regels wilt laten schrijven; Wall Street ontketenen. Ze slaan jullie terug in de ketenen. Hij zegt dat hij niets aan outsourcing gaat doen.
Wat Romney heeft voorgesteld is de financiële hervormingen van 2010 (bekend als de Dodd-Frank wetgeving) terug te draaien. Dit betekent niet dat de banken voortaan ongereguleerd zouden zijn. (Was het maar waar!)
Dodd-Frank heeft een aantal nieuwe bureauratieën opgericht die de consument moeten "beschermen" maar de kosten van het bankieren voor zowel dienstverleners als klanten duurder maakt. Enkele producten (bepaalde leningen) zijn verboden, banken moeten zich nu aan strengere regels houden met betrekking tot bijvoorbeeld creditcards.
De wet voorkomt niet dat banken "too big to fail" te worden. Het verandert niets aan de nauwe banden tussen private banken en de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Grote banken kunnen nog altijd aankloppen voor "gratis geld". Noch pakt de wet de twee grootste veroorzakers van de bankencrisis van 2007/2008 aan: Fannie Mae en Freddie Mac, formeel private maar in de praktijk door de overheid gesteunde bedrijven die de huizenmarkt in de jaren voor de crisis grondig verstoorden door hypotheken onder de marktwaarde te kopen. Het doel was huisvesting voor iedereen betaalbaar te maken. Het gevolg was de ineenstorting van de huizenmarkt -- en het bankwezen.
De Dodd-Frank wet kost veel geld en levert dus weinig op. De Republikeinen waren unaniem in hun weerstand ertegen en pleiten voor onmiddellijke herroeping. Ook Romney. Ook zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, Paul Ryan.
Van Joe Biden zijn we gewend dat hij met nogal overdreven bewoordingen van leer trekt tegen zijn politieke tegenstanders, maar dat Republikeinen mensen willen "ketenen" door bedrijven te dereguleren is niet alleen een contradictio in terminis; het is een ronduit belachelijke aanklacht die vooral bedoeld is kiezers eraan te herinneren dat Romney ooit een zakenman was en zakenmensen, die moet je volgens Democraten wantrouwen.
Op deze manier probeert Barack Obama dus zijn herverkiezing te winnen. Wat is er gebeurt met de kandidaat die een nieuwe stijl van politiek beloofde?
Foto: Barack Obama