Volgens demissionair premier Mark Rutte kun je beter niet op de PVV stemmen. Ook Ayaan Hirsi Ali mengt zich in het debat.
Demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte zei gisteren bij de laatste aflevering van Pauw & Witteman van dit seizoen dat
een stem op de PVV een weggegooide stem is. Wat voor zin heeft het om op de PVV van Geert Wilders te stemmen als Wilders als het te heet wordt onder zijn voeten wegloopt voor zijn verantwoordelijkheden? De PVV wordt een oppositiepartij van ongeveer 20 zetels zonder enige invloed op het kabinetsbeleid, zo lijkt de conclusie.
De VVD-campagne is dus al begonnen. Morgen gaat Ayaan Hirsi Ali bij WNL's Eva Jinek vertellen
hoe de VVD zich moet opstellen in de verkiezingscampagne en ze is ook niet zo positief over de PVV:
Volgens Ayaan Hirsi Ali moet onder andere de VVD zich uitspreken over de problemen rond de islam en Europa, en dat niet overlaten aan de PVV. "Geert Wilders heeft een goed gevoel voor wat er leeft. Alleen hij doet het op een populistische manier die in ieder geval niet vertaald kan worden naar beleid."
"In Nederland krijgen we bijna Italiaanse toestanden," zegt Hirsi Ali over de val van het kabinet. En Wilders biedt volgens haar geen oplossingen.
Ik ben het met Hirsi Ali en Rutte eens. Wilders verkiest het partijbelang boven het landsbelang. Van serieuze gedoogpartner tot een regenteske draaikontpartij: het is de PVV in een notendop.
Ik hoor van PVV-aanhangers dat alle andere politici dan PVV-Kamerleden landverraders zijn. Dat is onjuist. De echte landverraderspartij is de PVV: dankzij het klappen van het kabinet blijven we zitten met een almaar groeiende staatsschuld: hoe langer we wachten, hoe dieper we in de problemen zitten. Dankzij de laffe actie van de PVV mag de PvdA weer meedoen. We worden uitgeleverd aan de socialisten. Nee, dát is slim.
PVV-stemmers kunnen wel als een klein kind in een hoekje zitten mokken dat de btw-verhoging een schande is (dat is het ook, maar ons is beloofd dat de inkomstenbelasting omlaag gaat) en dat er te weinig wordt bezuinigd op ontwikkelingshulp (dat is ook zo), maar in een coalitie werk je sámen.
Klagen dat Brussel dicteert dat wij fors moeten bezuinigen, is net zo onzinnig. Dat we de staatsschuld niet teveel uit de hand laten lopen, hebben we zelf afgesproken en bovendien: Nederland moet financieel gezond worden, het liefst zo snel mogelijk. De overheid moet terug in zijn hok. Blijkbaar wil de PVV daar niets van weten. Staat de P soms voor Potverteerders?
Dat gezegd hebbende, ik vrees dat we voor een voldongen feit staan:
het Paarse kabinet. Dat maakt de kiezer cynisch. Een proteststem is zo uitgebracht, dus dat de PVV nog eens heel groot gaat worden in de oppositie, is zeker niet uitgesloten. Of het CDA moet met een aansprekende leider als Sybrand Buma of Mona Keijzer op een of andere manier profiteren van de angst voor een progressief Paars kabinet, maar dat zie ik nog niet gebeuren.
Update 10:49 uur: Wilders mept terug.