Onder deze titel schreef Joop Bouma in Trouw van 17 januari over de interne documenten van het Heartland Institute, die iemand die zich voordeed als lid van het bestuur aan een nietsvermoedend medewerker van het secretariaat wist te ontfutselen.
How did this happen? The stolen documents were obtained by an unknown person who fraudulently assumed the identity of a Heartland board member and persuaded a staff member here to re-send board materials to a new email address.
Vervolgens heeft, volgens zeggen van Heartland, die persoon er een vals compromitterend document aan toegevoegd en in het andere materiaal wat geknoeid.
Zie hier
De ondertitel van het stukje van Bouma was:
Wetenschappers betaald om twijfel te zaaien over klimaatverandering.
Dit is een tendentieuze ondertitel. Waar het zaaigoed 'twijfel' ontbreekt, valt er ook niets te zaaien. Maar als men de rapporten van het VN-klimaatpanel (IPCC) leest, merkt men dat de onzekerheden groot zijn. Het getuigt van een juiste wetenschappelijke instelling om daar ook expliciet op te wijzen. De IPCCers zèlf worstelen overigens ook met dat probleem. Er zijn door hen al verschillende studieconferenties aan gewijd. Het is dan ook niet juist om de suggestie te wekken dat het slechts de klimaatsceptici zijn die twijfelen.
Bouma vervolgt:
Wetenschappers met grote namen krijgen van een Amerikaanse lobbygroep een soort maandsalaris voor kritische bijdragen in de klimaatdiscussie. Dit blijkt uit uitgelekte interne documenten van het Heartland Institute, een organisatie die vanuit Washington en Chicago opkomt voor vrije markt-idealen. De Nederlandse klimaatsceptici staan waarschijnlijk niet op de loonlijst, al heeft een enkeling wel op kosten van de organisatie op congressen gesproken.
'Deze club heeft een budget van een paar miljoen te besteden, dat is peanuts vergeleken met de 100 miljoen die Greenpeace jaarlijks kan uitgeven', zegt gepensioneerd econoom Hans Labohm, die voor het Heartland Instituut als spreker optrad.
Ik blijk te bescheiden te zijn geweest in mijn reactie op de vraag van Bouma. De sommen geld aan pro-opwarmingspropaganda worden uitgegeven bedragen een veelvoud daarvan. Zie Joanne Nova hier.
Uit de stukken die via de Amerikaanse weblog DeSmogBlog naar buiten zijn gebracht, blijkt dat bekende klimaatsceptici, onder wie milieuwetenschapper Fred Singer, maandelijks een kleine 4000 euro de man ontvangen. Singer moet voor dat bedrag op alle denkbare podia zijn twijfels over klimaatverandering uitdragen.
Dat deed Singer al zo'n twintig jaar nog voordat Heartland zich met klimaat ging bemoeien.
Ook chemicus Graig Idso krijgt geld volgens de stukken van het Heartland Institute, zo'n 8500 euro per maand. Volgens het instituut zijn sommige gelekte documenten vals, wat weer door de blog wordt tegengesproken. DeSmogBlog publiceerde onder meer het fondsenwervingsplan voor 2012 van het Heartland Institute. De lobbygroep zou een jaarbudget hebben van 5 miljoen euro.
En zo gaat Bouma door. Maar Bouma heeft zich niet tot het geschreven materiaal beperkt, maar de telefoon gepakt en Jan Paul van Soest en mij gebeld om naar onze mening te vragen, hetgeen, voor zover mij bekend, bij andere Nederlandse journalisten niet het geval was.
Volgens Jan Paul van Soest, milieuadviseur en klimaatpessimist zijn er al langer aanwijzingen dat klimaatsceptici worden betaald voor het uitdragen van hun opinies. 'Maar als je naar Nederland kijkt denk ik dat het vooral om reis- en verblijfskosten gaat. Wel is duidelijk dat de Amerikaanse lobbyorganisaties proberen ook vast voet te krijgen in Europa.'
Labohm, die al meer dan tien jaar ageert tegen het klimaatbeleid vindt de discussie over het Heartland Institute bespottelijk. 'Het is kruimelwerk. Het budget van dit instituut zinkt in het niet bij de budgetten van milieugroepen. Ik wilde dat het waar was dat ik geld kreeg uit Amerika. Het is voor mij allemaal vrijwilligerswerk voor de civil society. En er gaat heel wat tijd in zitten, reken daar maar op.'
Labohm vertelt dat hij kort geleden op een congres heeft gesproken voor het Heartland Institute. 'Daar ben ik vier dagen voor onderweg geweest. De reis- en verblijfkosten zijn vergoed en ik kreeg een dagvergoeding. Maar verder: liefdewerk, oud papier.'
Aldus Joop Bouma in Trouw.
Hoor en wederhoor! Verademend! Hulde dus!