Welke van de kerstidolen is waardevoller geweest voor de samenleving?
Een vraag die voor velen een no-brainer is. Jezus natuurlijk, zullen velen zeggen. Daar valt zeker veel voor te zeggen, maar omwille van het niet in herhaling willen vallen zal ik de complete argumentatie hier niet weergeven. U kunt beter het door onze hoofdredacteur hierover geschreven stuk lezen dat op deze zonnige kerstochtend hier bij De Dagelijkse Standaard op de digitale mat plofte.
Maar naast de christelijke argumentatie is er ook een andere argumentatie die pleit voor Jezus als 'het' kerstidool. Deze zal ik gemakshalve maar even de communistisch-socialistische benadering noemen, want het is vooral een afkeer van de Kerstman als symbool van de commercialisering van een gemeenschapsfeest die de toon zet. Niet dat de meeste communisten of socialisten iets met Jezus of het christendom in algemeenheid hebben, maar nog veel minder hebben ze iets met de Kerstman. Grif geld uitgeven in winkelcentra, grote trucks die met neonletters de naam van een colaproducent spellen en natuurlijk moeten we al die milieuvervuilende kerstverlichting aan de gevels van 's lands huizen niet vergeten.
De Kerstman is voor vele links-seculieren hét ultieme symbool van het kapitalisme en daardoor dus door en door slecht. Laat mij dan als seculier conservatief-liberaal betogen dat ik de Kerstman juist hierom een fantastisch fenomeen vindt. De Kerstman en de hele cadeaucultuur die erbij hoort zijn een zege voor de maatschappij en de financieel-economische status van vele, vele gezinnen in Nederland.
Socialisten doen het liefst zo neerbuigend mogelijk over de heilzame werking van commercialisme, maar feit is en blijft dat het uitgeven van geld - zeker als het door particulieren of bedrijven wordt gedaan - voor welvaart en banen zorgt. Dankzij Kerstmis potten mensen bijvoorbeeld niet al te zeer op, maar laten ze het geld rollen. Dankzij die uitgaven kan er meer geproduceerd worden, en ontstaat er dus meer werkgelegenheid.
Dankzij Kerstmis kunnen meer mensen dus genieten van een baan en anderen weer van een hoger inkomen - doordat wij allen ons spaargeld in kerstcadeaus voor onze kinderen, kleinkinderen, ouders, grootouders en partners steken. De Kerstman, als symbool van deze heilzame werking van de kerstgedachte, mogen we daar zéér dankbaar voor zijn. Dankzij hem zijn we allemaal een beetje hebberiger geworden deze koude decemberdagen. En dankzij onze hebberigheid zijn de Westerse kerstmisvierende landen de rijkste landen ter wereld.
Het is Kerstmis, dus velen zullen uit Bijbels lezen dezer dagen. Welnu, laat mij dan voor u een citaat uit mijn kapitalistische heilige boek tevoorschijn toveren. Vrij naar het personage Gordon Gekko uit de 1987 film Wall Street:
Greed, for lack of a better word, is good. Greed is right. Greed works. Greed clarifies, cuts through, and captures, the essence of the evolutionary spirit. Greed, in all of its forms; greed for life, for money, for love, knowledge, has marked the upward surge of mankind and greed, you mark my words, will not only save Teldar Paper, but that other malfunctioning corporation called the U.S.A.
Voor de 'U.S.A.' mag je wat mij betreft ook 'the eurozone' lezen. Een mooie overpeinzing voor 2012, lijkt mij. Kapitalisme is de weg vooruit, lang leve de Kerstman!
Bron foto: Flickr / Sweetplace