Van broedmachine naar typmachine

Geen categorienov 08 2011, 14:00
Het gaat weer eens 'goed' met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ditmaal bevestigd door het Global Gender Gap report 2011. 'Goed' omdat de genderkloof meer en meer wordt gedicht. En dat is belangrijk, want een kleinere genderkloof impliceert een sterkere economische positie. Want de hedendaagse vrouw, damesch en heeren, is alleen nog maar op aard om te werken.
In het rapport worden 135 landen beoordeeld op de manier waarop ze middelen en kansen over hun mannelijke respectievelijk vrouwelijke populatie verdelen. Conclusie van het rapport is dat landen die vrouwen (te) weinig te bieden hiermee hun eigen economische groei blokkeren.

'De Gender Gap Index laat een sterke correlatie zien tussen sekse-ongelijkheid en de het nationale concurrentievermogen. Daarmee geeft het volgens [de Rotterdamse hoogleraar] Volberda een duidelijk signaal aan beleidsmakers om sekse gelijkheid op te nemen in hun nationale prioriteiten. De belangrijkste determinant van het concurrentievermogen van een land is namelijk het menselijk talent - de vaardigheden, het onderwijs en de productiviteit van de beroepsbevolking - en vrouwen maken de helft uit van de potentiële talentenbasis. Het concurrentievermogen van een land hangt dus significant af van hoe een land investeert in vrouwelijk talent en de kansen van vrouwen vergroot. Om het concurrentievermogen en ontwikkelingspotentieel te maximaliseren, zou elk land naar sekse gelijkheid moeten streven'.

En hoe gaan we zorgen dat we dit vrouwelijk potentieel niet langer onbenut laten?

'De belangrijkste prioriteit voor heel wat landen, aldus de auteurs van het rapport, is een beleid uit te werken waardoor huwelijk en moederschap niet langer in de weg staan van beroepsbezigheden van de vrouw, wat tot nu toe wel het geval is.'

Huwelijk en moederschap mogen niet langer in de weg staan van de beroepsbezigheden van de vrouw. Slik! Dus de hedendaagse vrouw moet werken en de rest is ondergeschikt.
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er hier een rare en ongezonde ontwikkeling aan de gang is. Huwelijk en moederschap, de meest vitale aspecten van het leven, worden ondergeschikt gemaakt aan de economische concurrentiepositie. Maar een sterke economie wordt gedragen door een vitale bevolking. Wanneer we de vrouw reduceren tot factor van concurrentievermogen en economisch ontwikkelingspotentieel, gaan we met zijn allen kinderloos ten onder.
Foto: www.photobucket.com door katerieamcmar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten