Als het kabinet zou vallen, dan wil de kiezer nieuwe verkiezingen. Dat mag geen verbazing wekken.
Als er iets is wat als erfenis van Pim Fortuyn mag doorgaan, dan is het wel dat de kiezer zijn volksvertegenwoordiging niet meer zomaar vertrouwt. Onder 'onze' ogen leverden de gevestigde partijen Nederland steeds verder uit aan Europa, wat onder meer het verfoeide Schengenverdrag en de "mooiweer-valuta" (dixit Der Spiegel) euro tot gevolg had. De zure vruchten mogen we heden ten dage plukken. Strengere immigratiewetgeving is lidstaten onmogelijk gemaakt en wat de euro ons gebracht heeft, zal ik op dit podium maar niet nóg een keer herhalen.
Heeft Fortuyn ons iets anders nagelaten? Op een nationaal trauma na niet, nee. Ik geloof er geen klap van dat er partijen zijn die iets geleerd hebben van professor Pim. Geert Wilders had de LPF niet nodig om tot zijn standpunten te komen. Het CDA reageerde begin deze eeuw weliswaar het slimst op de rechts-conservatieve opmars en pakte vanaf 2002 driemaal op rij de verkiezingsoverwinning, tegenwoordig is de partij te veel aan het bed gekluisterd om zorgvuldig met de erfenis van Fortuyn om te gaan. Binnen de PvdA en GroenLinks wordt 'Godwinnen' nog steeds leuker gevonden dan het formuleren van een antwoord op een belangrijk thema als integratie. En D66 dacht dat de zwaar teleurgestelde en - excuse my French - genaaide kiezer het wel grappig zou vinden als overal in het land de slogan 'Europa Ja D66' zou hangen. Ik probeer er maar niet te veel aan te denken.
Is het in dit licht héél raar dat de kiezer het liefst op zoveel mogelijk momenten inspraak vraagt aan de politiek? Volgens Maurice de Hond wel. Hij vroeg wat er moet gebeuren mocht het kabinet vallen, en kwam tot een heel verrassend antwoord. Hier komt 'ie hoor.
... tromgeroffel ...
Van vrijwel alle partijen wil de kiezer nieuwe verkiezingen. No shit, Sherlock. Nieuwe verkiezingen? Met echte inspraak en de mogelijkheid om de partij die je in 2010 aanvinkte, af te straffen voor loze beloftes? Tsja, de verschuivingen in het politieke spectrum maakten zeker nog niet genoeg duidelijk dat heel veel kiezers in de afgelopen anderhalf jaar van mening zijn veranderd. Opvallend genoeg willen PvdA- en D66-kiezers liever dat we eerst Paars Plus gaan proberen voordat er nieuwe verkiezingen komen. Het blijft opzienbarend om te zien hoe de progressieve partijen heilig blijven geloven in de levensvatbaarheid van deze sterfhuisconstructie.
Maar ach. Als de PvdA weer een echte volkspartij wordt en D66 het oplossen van de grote maatschappelijke problemen aan de grote mannen overlaat, dan mogen ze misschien wel meespelen.
De volledige peilingen van deze week, met tussen haakjes de verschuiving ten opzichte van vorige week: VVD 30 (-), SP 27 (+1), PVV 26 (-1), PvdA 18 (+1), D66 17 (-1), CDA 11 (+1), GroenLinks 9 (-), ChristenUnie 6 (-), Dierenpoes 3 (-), SGP 2 (-), Bejaarden 1 (-)