Er is geen deugdelijk wetenschappelijk bewijs voor het nut van de griepprik.
Toch wordt het vaccin jaarlijks aan zo'n 5 miljoen Nederlanders toegediend, waarvan het overgrote deel in het kader van het rijksvaccinatieprogramma. Niet alleen wordt deze mensen onnodig troep in het lijf gespoten, het kost de staat ook nog eens zo'n 56,6 miljoen euro. Waarom laten we dit gebeuren?
Dat de griepprik niet werkt, blijkt uit grootschalig onderzoek van het Geneesmiddelenbulletin deze maand. De prik vermindert de griepsymptomen niet aantoonbaar en ook het aantal ziekmeldingen, ziekenhuisopnamen, complicaties en sterfgevallen blijkt niet te dalen. Auteur Dick Bijl, de hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin:
"Er is weinig betrouwbaar bewijs over influenzavaccinatie, maar er is wel bewijs van grootschalige manipulatie van conclusies en van verdachte onderzoeken."
Met een vleugje creativiteit en wat methodologisch gerommel, kun je dus al snel aantonen dat het griepvaccin werkt. Zoals de NOS schrijft:
Sponsoring door de industrie maakt de uitkomsten van de onderzoeken gunstiger voor de vaccinfabrikanten. In de meta-analyse van het Geneesmiddelenbulletin zijn 15 van de 36 onderzochte studies gesponsord door de industrie. Van vier onderzoeken is niet bekend hoe ze betaald zijn.
In onderzoeken gefinancierd met publiek geld werden minder vaak positieve conclusies getrokken voor vaccins.
Een brilante constructie: financier het onderzoek naar je eigen product. En dan eens kijken welke onderzoeker er zijn eigen baan op het spel gaat zetten door negatief te concluderen.
Met het vingertje wijzen naar de geneesmiddelenindustrie is echter te makkelijk. Deze praktijken maken deel uit van een gelukkig huwelijk, of eigenlijk een gelukkige driehoeksverhouding, tussen de geneesmiddelenindustrie, overheid en burger.
Terwijl de geneesmiddelenindustrie aan de griepprik een goede boterham verdient, profiteert ook de overheid mee. Een beetje angst bij de mensen schept voor de overheid namelijk een mooie gelegenheid om zich te laten zien als de 'redder in nood'. In dit geval in de vorm van een rijksvaccinatieprogramma.
En wij, brave burgers? Wij vinden dit allemaal wel mooi makkelijk. We geven de zorg om onze gezondheid maar al te graag uit handen aan mensen 'die er verstand van hebben'. Hoeven wij ons daar mooi niet meer druk om te maken.
Foto: www.photobucket.com door settembre07