Troika hier, troika daar

Geen categorie22 sep 2011, 17:45

De inspecteurs van de 'trojka' (EC, ECB, IMF) die beoordelen of Griekenland de volgende tranche van het reddingsplan krijgt, keren na eerder te zijn weggelopen terug naar Athene.

Toen ik dit hoorde schoot mij de aanstekelijke ballade van Drs. P. te binnen waarnaar de bovenstaande titel verwijst. Het doet ook allemaal een beetje cabaretesk aan, dat heen-en-weer-gereis van de trojka. Alles wijst erop dat Griekenland weinig vorderingen maakt met het doorvoeren van de voorgenomen hervormingen en het privatiseren van staatsbedrijven. Maar toezeggingen over toekomstige harde ingrepen moeten de indruk wekken dat het de Grieken deze keer ernst is:

According to local reports, the measures involve hikes in taxes on drinks, tobacco, utilities and roads as well as municipal taxes and an equalisation of taxation on heating oil and fuel. Public-sector workers are likely to see salaries slashed by up to 50 percent and caps on pensions are to be introduced. Tens of thousands of civil servants are to be sacked or placed in a labour reserve status by the end of the month. The final number of those who will lose their job remains unknown but as many as 100,000 individuals could be affected. 

Wie het gelooft mag het zeggen. Zelfs als het de Griekse regering ernst zou zijn, dan nog is die niet in staat om deze harde ingrepen in dat onbestuurbare land door te voeren. En de privatiseringen? Hierover lezen we:

The troika is also demanding the immediate closure or merger of a range of publicly-owned enterprises.

Over de privatiseringen wordt dus zelfs niet eens de schijn opgehouden van een commitment van de Griekse regering.

De trojka moet nu hard to get spelen en de indruk wekken dat de volgende tranche door de Grieken voor de poorten van de Hades wordt weggesleept. Een spel voor de bühne dus. Want betaald zal er worden, al was het maar omdat het moet van Frankrijk dat zijn banken uit de wind wil houden.

Een objectieve beoordeling van de situatie door de trojka zit er niet in. De ECB is nu praktisch een buitenpost van het ministerie van financiën in Parijs. Frankrijk heeft verder van oudsher een stevige greep op de Europese Commissie, en ook bij het IMF heeft dat land, met Christine Lagarde - een vertrouwelinge van president Sarkozy - aan het hoofd, een flinke vinger in de pap.

Zo langzamerhand gelooft niemand meer, ook de financiële markten niet, dat het officiële bankroet van Griekenland nog kan worden afgewend. Uitstel van executie wordt gekocht met belastinggeld, ook dat van u en mij.

En ondertussen komt het volgende reddingsplan - u weet wel, waar premier Rutte zich zo lelijk in verslikte - er al aan. De kans bestaat dat het nietige Slowakije dat plan gaat vetoën. Maar de EU kennende zal men met zo'n dwarsligger wel weten af te rekenen, zoals dat eerder ook gebeurde na een onwelgevallige uitslag van referenda in lidstaten van de EU. 

Oh ja, dit vergat ik haast: de titel van die ballade is niet 'Troika hier, troika daar', maar Dodenrit.

Afbeelding: Wikimedia Commons

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten