Grieks advies aan Jan Kees: 'Betaal niet!'

Geen categorie16 sep 2011, 14:00

Dankzij de miljarden van Jan Kees de Jager en collega's blijven de Grieken boven hun stand leven. Stop daarom met betalen, is de boodschap van Stafanos Manos, Grieks oud-minister van financiën.

Een verhelderend interview met de Griekse oud-bewindsman deze week op rtl-Z. De feiten zijn natuurlijk in grote lijnen wel bekend, maar de accenten die Manos legt stemmen niettemin tot nadenken. De miljarden aan Nederlands belastinggeld die minister De Jager aan Griekenland overmaakt dienen niet alleen om de rente en aflossing op Griekse staatsleningen veilig te stellen - dit overigens tot groot genoegen van de houders van Griekse staatsschuld zoals Franse banken en slimme speculanten die op tijd in de sterk afgeprijsde Griekse staatsobligaties zijn gestapt.

Maar een deel van die miljarden wordt ook gebruikt om het lopende overheidstekort van de Grieken te financieren. Dit jaar zo'n 9 procent van het BBP, wat neerkomt op meer dan 20 miljard. Met dat geld wordt het uit zijn krachten gegroeide ambtenarenapparaat kunstmatig in leven gehouden. Volgens Manos gaat het niet zozeer om de hoogte van de ambtenarensalarissen, maar veeleer om het aantal ambtenaren. Als voorbeeld noemt hij het aantal leraren per leerling, dat in Griekenland drie à vier keer zo hoog ligt als in Finland, welk laatste land niettemin tot de wereldtop op onderwijsgebied behoort.

Als je vindt dat Griekenland niet failliet zou mogen gaan, dan is financiële hulp voor de rente- en aflossingsverplichtingen misschien verdedigbaar. Maar waarom moeten met miljarden aan buitenlandse hulp al die overbodige ambtenaren op de loonlijst blijven staan. Zolang die hulp vloeit komt er van afslanking van het ambtenarenapparaat natuurlijk niets terecht. Stop daarmee. Aldus kort samengevat de boodschap van Stefanos Manos aan Jan Kees de Jager en zijn Europese collega's.

De video is hier te bekijken.

Noot: op dezelfde pagina ook een recent interview met Nouriel Roubini. Die ziet het vertrek van Griekenland en Portugal uit de eurozone als een begaanbare weg.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten