Netneutraliteit, het slechtste idee van de eeuw

Geen categorie08 jun 2011, 11:36
Gaat de PVV deze linkse hobby steunen - en zo Henk en Ingrid in de portemonnee pakken?
Consumenten beschikken in toenemende mate over een mobiele internetverbinding en verlangen steeds meer van hun verbinding. Netneutraliteit, waarover vandaag in de Kamer wordt vergaderd, zou service moeten garanderen, maar doet het tegenovergestelde.
In het afgelopen decennium is er het nodige geïnvesteerd in de netwerken van telecomproviders, maar de intrede van de eerste iPhones in Europa in 2007 zorgde voor acute overbelasting. Geen van de telco's die het alleenrecht kreeg op de verkoop van de iPhone, bleef zonder problemen. In Nederland was T-Mobile de zondebok, en nog steeds heeft het Duitse bedrijf zich niet over de capaciteitsproblemen heen weten te zetten. Inmiddels kan ook Vodafone en, in iets mindere mate, KPN geen constante bandbreedte meer garanderen vanwege het gigantische succes van smartphones met een permanente mobiele internetverbinding.
De telco's hebben hoofdzakelijk twee oplossingen voor dit probleem: óf ze verhogen de prijzen voor iedereen om meer investeringen in het netwerk te kunnen doen, óf ze leggen 'tolwegen' aan voor de protocollen die de zwaarste wissel op het netwerk trekken. Dat gaat bijvoorbeeld om online gaming en videostreaming.
Een dienst als internetbellen (VoIP, bijvoorbeeld via programma's als Skype) is niet per se heel data-intensief, maar vergt wel veel van een netwerk. Deze dienst heeft voorrang op andere vormen van dataverkeer omdat ze een constante kwaliteit vereist. Voor het binnenhalen van een e-mail is het niet erg als er de ene seconde niets binnenkomt en de andere seconde een heleboel - het einddoel is dat de hele e-mail binnen afzienbare tijd te lezen is. Tijdens het bellen is het wél lastig om gedurende het gesprek voordurend met storingen te kampen. De wetgeving die regelt dat VoIP voorrang heeft, heet Quality-of-Service (QoS), en geeft ook online gaming en videostreaming vrij baan. Bij dalen in de beschikbaarheid van het mobiele datanetwerk slokken dergelijke diensten het gehele netwerk op.
Volgens de lobby voor "digitale burgerrechten" is het alleen geen enkel probleem dat treinende gamers en youtubers het verpesten voor de mensen die zo nu en dan hun e-mail of google maps raadplegen. Onder meer KPN wil de beperkingen van het mobiele netwerk níét ten koste laten gaan van iedereen en wil daarom speciale tarieven hanteren voor het gebruik van applicaties als YouTube en VoIP. Hiermee wordt het minder aantrekkelijk om applicaties te gebruiken die het netwerk nu zo traag als dikke stront maken. Het gebruik wordt niet verboden maar via een afzonderlijke aanslag op de telefoonrekening afgerekend.
Maar de linkse partijen zouden niet links zijn als ze daar niet tegen in het geweer zouden komen. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dat willen we allemaal wel. En daarom komen ze met het lumineuze idee om 'netneutraliteit' te eisen. Dit houdt in dat gebruik van de ene applicatie niet meer mag kosten dan de ander. Alleen excessief gebruik in MB's (gigabites, eigenlijk) mag eventueel ietsje duurder worden. Minister Maxime Verhagen, die al tijden een imagoprobleem heeft, sloot zich enthousiast aan bij de meute huilende wolven. Dat zijn medestanders tegen dumpprijzen de mobiele internetervaring van 90 procent van alle consumenten verpesten omdat ze op een gunstig moment klant zijn geworden, vergeet hij gemakshalve maar even te vermelden.
Ik zal even een schets geven van wat we bij 'netneutraliteit' zullen krijgen. Telco's gaan hun tarieven opschroeven voor iedereen, elke keer dat ze daartoe de kans krijgen - bij contractverlenging bijvoorbeeld. Een studie van een Deens economisch onderzoeksbureau schat dat de prijzen van breedbandgebruik zo'n 25 tot 30 procent zullen stijgen als netneutraliteit daadwerkelijk wordt ingevoerd. Henk en Ingrid worden dus fors in hun portemonnee gepakt door deze maatregel.
 
Elke euro die de telco's zo binnen schrapen zullen ze gebruiken om de netwerkcapaciteit te vergroten. Dat gaat met muizenstapjes, want grootgebruikers mogen niet beboet worden, alleen 'redelijkerwijs' extra aangeslagen via de maandrekening. De vraag naar mobiel internet neemt toe, het aantal grootgebruikers dus ook. Kleine stijging in de opbrengsten, grote stijging in de vraag naar investeringen. Maar die ruimte is er niet, want linkse groepjes (wist u dat de privacylobby meedoet? Wat hebben die hier te zoeken?) willen 'netneutraliteit'.
Als auto's gratis waren, dan hadden we overal in de file gestaan. Als we netneutraliteit krijgen dan slibben de mobiele internetverbindingen dicht. In andere landen zijn soortgelijke plannen gelukkig afgeschoten. Wij gaan helaas wel voor de bijl, want de linkse partijen hebben op slinkse wijze de PVV in hun hol weten binnen te slepen. De eersten in de wereld zijn met een parlementair mandaat om de mobiele netwerken te laten dichtslibben en de gewone man daar nog voor te laten opdraaien ook. Mijn hart huilt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten