De linkse Prem Radhakishun heeft vandaag forse kritiek geuit op Greenpeace.
Op zijn show op
Radio 1 haalde de man die vorig jaar nog
overwoog lijsttrekker te worden voor de SP vandaag fel uit naar de linkse actievoerders van Greenpeace. Waar deze organisatie "ooit noodzakelijk was," zei de presentator in zijn inleiding, is het nu "achterhaald".
Greenpeace "gebruikt methodes uit de jaren van de zeventig van de vorige eeuw". Blijkbaar "begrijpen deze fundamentalisten niet", vervolgde Prem, dat ze in een tijd dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer zitten "achterhaald zijn".
Daarnaast kosten dit soort acties "de belastingbetaler tonnen", aldus een duidelijk geërgerde Prem.
Vervolgens ging de linkse opiniemaker in debat met Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace (en een
oude bekende van DDS). "We leven in een democratie. In een democratie is het zo dat als de meerderheid iets beslist" de rest dat moet accepteren. "Wie geeft jullie dan het recht als de staat en de gekozen instituten zeggen 'het is goed' om in te grijpen?"
Thijssen antwoordde dat de grondwet hem dit recht geeft. Dat is natuurlijk onzin. De grondwet beschermt helemaal niet het 'recht' om bedrijven en de samenleving gigantische financiële schade te berokkenen. Demonstreren en een trein tegenhouden zijn niet één en hetzelfde.
Maar er zijn zoveel problemen, aldus Thijssen: klimaatverandering, milieuvervuiling, etc. Daar móét iets aan gedaan worden. "Oké", zei Prem, "dan kunnen mensen stemmen op GroenLinks of de Partij voor de Dieren". Ja, gaf Thijssen toe, maar dat doen maar bar weinig mensen.
Met andere woorden, de campagnedirecteur van Greenpeace geeft toe dat de meerderheid van het Nederlandse volk het helemaal niet eens is met zijn destructieve plannen en al helemaal niet met zijn manier van actie voeren, maar dat maakt hem allemaal niets uit. Greenpeace weet het beter.
Ook Kees Bierens, fractievoorzitter van de Provinciale Staten fractie van de VVD in Zeeland, kwam even langs. Hij kwam met het voorstel om de schade van de illegale anti-kernenergieactie van vorige week te verhalen op Greenpeace, een voorstel dat overigens
door de rechtse meerderheid in de Staten werd gesteund (prima zaak!). De politie, de brandweer, etc. moesten allemaal in actie komen, terwijl Greenpeace helemaal geen vergunning had om "een vrachtwagen midden op de weg te zetten" en "een trein tegen te houden".
Prems (toch wel wat verrassende) antwoord: "Daar ben ik het mee eens".
Blijkbaar heeft men het ook binnen links inmiddels wel gehad met Greenpeace. Prem ging zelfs zo ver om deze natuurclub "een sektarisch groepje" en "laf" te noemen. "Neem een voorbeeld aan Wilders, ga 25 zetels halen, maar geen hond die op jullie stemt".
Ai. Dat was werkelijk een klap in het gezicht van Thijssen. Hij moest er een minuut of vijf over nadenken, waarna hij zei dat Greenpeace 'onafhankelijk' is en dat ook wil blijven.
Ja ja. Helaas trappen we daar niet in. Greenpeace heeft namelijk al een politieke partij, en dan niet één, maar twee: GroenLinks en de PvdD. Deze clubs hebben echter geen enkele macht omdat de Nederlandse kiezer niet op ze stemt. Er is helemaal geen draagvlak voor Greenpeaces belastinggeld-verslindende acties. Thijssen kan dat aan zijn laars lappen, maar een significant deel van links vindt dat toch wel degelijk belangrijk.