Gemeenten lopen kwart miljard risico om voetbalclubs

Geen categorie10 apr 2011, 16:30
Gemeenten zien zich gedwongen om voetbalclubs te steunen. Tijd voor een écht verbod?
"De trouwste voetbalsupporters zitten in het stadhuis", zo concludeert de NRC uit haar onderzoek waaruit blijkt dat de 33 voetbalgemeenten tezamen 235 miljoen euro risico lopen vanwege hun betrokkenheid bij profvoetbalclubs: 130 miljoen euro belastinggeld zit in stadions, 78 miljoen in leningen en 27 miljoen in bankgaranties. In de afgelopen tien jaar is 30 miljoen euro belastinggeld daadwerkelijk verloren gegaan.
Het is een wat cynische conclusie, want uit het NRC-onderzoek blijkt dat de staatssteun aan profvoetbalclubs bepaald niet van harte is. Veelzeggend is dat 14 van de 16 wethouders die zeggen financiële banden met een club "principieel onacceptabel" te vinden, toch in de afgelopen jaren 'hun' club op enigerlei wijze financieel ondersteund hebben.
Behalve angst voor de (voetbalminnende) kiezer en angst voor de gewelddadige voetbalsupporter, speelt ook mee dat de gemeenten veelal reeds financieel verweven zijn met de club. Zo is bij 14 clubs de gemeente eigenaar van het voetbalstadion. Gevolg is dat de gemeente er ook een finacieel belang blij heeft om de club niet failliet te laten gaan, in dat geval zou het stadion immers geen waarde meer hebben. Tot nog toe was alleen de gemeente Haarlem moedig genoeg om cruciale steun te weigeren, waardoor HFC Haarlem verdween uit de eerste divisie.
Dat de ene club meer overheidssteun krijgt dan de andere is niet anders uit te leggen dan competitievervalsing; in een eerlijke competitie zou bijvoorbeeld Vitesse al lang failliet gegaan zijn. Bovendien is de (terecht veronderstelde) garantie op overheidssteun een grote stimulans voor de bestuurders van de profclubs om meer risico te nemen dan verantwoord. Dit is zeker één van de reden waardoor slechts vier van de 36 clubs in het betaalde voetbal gezond zijn. Van de helft van de overige 32 noemt de voetbalbond KNVB de financiële situatie "zorgelijk", de andere helft staat zelfs onder financiële curatele.
De wethouders hebben aangetoond dat ze druk om steun aan clubs te verlenen niet aankunnen en steeds weer constructies bedenken om aan het Europese verbod op staatssteun te ontkomen. Laat het kabinet, DDS-I, de wethouders dan maar te hulp schieten en élke transactie tussen gemeenten (en provincies) en clubs verbieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten