Hof Straatsburg in het nauw

Geen categorie02 mrt 2011, 18:25
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te Straatsburg, niet te verwarren met het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg, ligt de laatste tijd steeds meer onder vuur.
Ooit opgericht om een nieuwe Hitler tegen te houden, heeft deze instelling zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een formidabele hindermacht voor regeringen van Europese landen. Al eerder besteedden we op deze site aandacht aan de kritiek op het Hof van Nederlandse juridische wetenschappers als Thierry Baudet en Tom Zwart. Zo ook aan geruchtmakende uitspraken van het Hof die hard aankwamen in Nederland of daarbuiten.
Onlangs wist het Hof in Straatsburg de nodige commotie te verwekken in het Verenigd Koninkrijk met een uitspraak tegen het uitsluiten van gevangenen van het kiesrecht. Toen was voor de Britse politiek de maat vol. Premier David Cameron verklaarde dat het idee van stemmende gevangenen hem al misselijk maakte. In het Lagerhuis werd begin dit jaar met overweldigende meerderheid een motie aangenomen om de uitspraak van het Hof eenvoudig te negeren. 
Inmiddels is ook tot Straatsburg doorgedrongen dat er een probleem is, zo niet een heuse crisis. Thorbjorn Jagland, de secretaris-generaal van de Raad van Europa (RvE), de organisatie waaronder het Hof ressorteert, was gisteren op de thee bij José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Tijdens dat gesprek kwam de crisis uitgebreid ter sprake. Hoewel RvE en EU twee verschillende organisaties zijn, is er wel sprake van onderlinge verwevenheid en gemeenschappelijke belangen. Het laatste wat Barroso momenteel kan gebruiken is gedonder in de Europese tent. Aan de problemen met de euro en de schuldencrisis heeft hij zijn handen al meer dan vol.
De secretaris-generaal kwam bij deze gelegenheid tot enkele opmerkelijke uitspraken:
If the UK boycotts the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg it could start a chain reaction with other members that would "undermine" the body. I think one has to think about the consequences of such an act. It could be the starting point of undermining the whole convention system that we have built up in Europe ... if one country starts to opt out of the convention system and the court, it could be the start of a process that others will follow.
Chain reaction? Undermine the whole system? Opt out? Others will follow? Hier is geen woord Frans bij, dit is crisistaal. En je moet het ijzer smeden als het heet is. Dus misschien moet Mark Rutte maar eens luisteren naar zijn politieke geestverwant, voornoemde Tom Zwart, die in een opiniestuk in de NRC bepleitte dat de Nederlandse politiek eens wat meer tegengas zou moeten geven in de Raad van Europa aan de ongewenste machtsontplooiing van het Straatsburgse Hof.
 
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten