Hoge voedselprijzen + laag loon = sociale onrust

Geen categorie21 jan 2011, 9:00
Wellicht heeft u ook opgevangen dat de voedselmarkten overstelpt worden door kapitaal, waardoor de speculatieve markt enorm gegroeid is en de prijs van landbouwvoedsel sterk is gestegen. Hogere voedselprijzen zijn buitengewoon ongunstig voor de maag van iemand die zijn gehele loon al uitgeeft aan voedsel én voor de inflatie, die er sterk door toeneemt. China, bijvoorbeeld, heeft er nu een probleem bij: de toch al hoge inflatie wordt versterkt en is nog moeilijker te beteugelen.
Op zich knalt het lekker in het Rijk van het Midden en in 2010 werd de hoogste economische groei in drie jaar tijd gehaald; 10,3%. Daarentegen stegen de voedselprijzen 7,2%, terwijl de inflatie met 3,3% toenam. En dat laatste cijfertje is niet helemaal waar. China is namelijk zo groot, dat daarbinnen verschillende 'op zichzelf staande' economieën bestaan. In de kustgebieden, waar het meeste geld wordt verdiend, en waar het meeste wordt besteed, ligt de inflatie veel hoger. Dat komt doordat de goederen die China importeert, daar het land binnenkomen en vaak niet eens verder dan die kustregio's komen. De producten én hun inflatie blijven daar hangen.
En wat denkt China aan die gierende inflatie te doen? De rente verhogen. Maar dat helpt natuurlijk helemaal niets. In de eerste plaats ligt het kernprobleem bij een veel te goedkope yuan, waardoor zowat iedere import ook een inflatie-import is. Om de inflatie te beteugelen, moet die munt omhoog. In de tweede plaats hebben renteverhogingen geen effect, omdat Chinese banken stinkend rijk zijn. Zij moeten weliswaar hogere rentetarieven betalen, als ze geld lenen bij de centrale bank zodat ze die prijzen doorberekenen aan hun klanten, maar Chinese banken lenen nauwelijks bij de centrale bank, omdat ze zelf over voldoende kapitaal beschikken.
Afgezien van het economische verhaal, zijn de hoge voedselprijzen voor China om nog een andere reden buitengewoon vervelend voor de pseudo-communisten. Chinezen zijn erg arm, mensen die erg arm zijn, geven het overgrote gedeelte van hun inkomen uit aan het vullen van hun maag. Als de voedselprijzen zo hard stijgen als ze hebben gedaan, is hun loon niet meer toereikend om van in leven te blijven. En als die lonen niet verhoogd worden (wat overigens ook weer hogere inflatie oplevert), breken er rellen uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten