1. Home
  2. Piers Corbyn: luis in de pels van Brits KNMI

Piers Corbyn: luis in de pels van Brits KNMI

Geen categorie29 dec 2010, 16:30
New York verlamd door sneeuw
Eerder schonk ik aandacht aan de lange-termijn weervoorspellingen van Piers Corbyn.
Vele mensen denken dan direct aan de Enkhuizer Almanak. Of, zoals Wirbel 010 schreef:

Volgens mij heeft de beste man gewoon wat meer geluk want lange termijn voorspellen lijkt me echt onmogelijk.

Toch komen zijn voorspellingen vaak uit. Hij claimt zèlf een 'track record' van zo'n 80%. Maar dat lijkt me wat overdreven. Het prettige van de voorspellingen van Piers Corbyn is overigens dat ze zo nauwkeurig zijn dat ze zijn te falsificeren – vaak binnen een paar weken, maar soms ook pas over enkele maanden. Bij het VN-klimaatpanel (IPCC), dat projecties publiceert voor een eeuw met een zeer ruime bandbreedte, is dat niet of nauwelijks het geval. Maar een kniesoor die daarop let, want tegen die tijd zullen ze naar alle waarschijnlijkheid al zijn bijgezet in het mortuarium van voorspellingen (oei! vergis ik mij weer – moet natuurlijk zijn: projecties) die nooit uitkwamen
Eerder schreef ik:
Volgens de lange-termijn weersverwachting van Piers Corbyn wordt het binnenkort ook bar en boos in de VS. Op 12 december verklaarde hij:

The midwest has already had tremendous snow deluges around 10-12 December but ‘You ain’t seen nothing yet’ compared with what is going to hit NE USA including New York State in the period 25-31st December. This is likely to be one of the most significant snowfall/blizzard periods in NE & East USA for decades.

Voor Engeland is zijn verwachting:

Our next WeatherAction Weather period 17-20 Dec predicts EXTREME COLD with ‘records likely to be broken’. This means a very severe ice hazard because it will be too cold for road salt to work in a lot of Central, North & NorthEast parts of the UK.

Voor Noordwest Europa, inclusief de Benelux, verwacht hij een van de koudste winters sinds 100 jaar.
Piers Corbyn heeft tot dusver weinig te klagen gehad over belangstelling van de media. Maar nu zijn recente voorspellingen al aardig – om het maar zacht uit te drukken – zijn uitgekomen, lijkt hij op weg naar sterrenstatus.
Hier is een interview met Piers Corbyn met Fox te zien, 'Mocked Meteorologist Gets Last Laugh', waarin hij opnieuw scherp stelling neemt tegen de menselijke broekashypothese. Volgens hem is die:

failed science, based on fraudulent data.

Het Britse KNMI is het favoriete mikpunt van zijn kritiek. Uiteraard maakt hij daarmee weinig vrienden onder het klimatologische establishment.
Ik heb de laatste tijd behoorlijk wat aandacht geschonken aan astrofysici en geologen die van opvatting zijn dat de zon een belangrijker invloed heeft op het klimaat (het gemiddelde weer over een periode van meer dan dertig jaar)dan de aanhangers van de menselijke broeikashypothese. Piers Corbyn behoort ook tot deze groep. Maar daarnaast is hij van mening dat (de magnetische straling van) de zon, naast andere factoren, ook een dominante invloed heeft op het weer! Dat is een cruciaal element in zijn methode van lange-termijn weersvoorspellingen.
Vaak wordt beweerd dat hij geen opening van zaken geeft over de door hem gevolgde methode en dat hij zich daarmee buiten de gevestigde (?) wetenschap plaatst. Maar dat is toch niet juist. Op een klimaatsymposium in Stockholm, dat in september 2006 plaatsvond, wilde hij daarover een voordracht houden. Dat bleek niet mogelijk want het programma was al overvol – althans dat was de officiële lezing. Maar zijn power point presentatie is wel opgenomen op de DVD die van het symposium is uitgekomen. De beoordeling daarvan vergt kennelijk nogal wat kennis, zowel van de astrofysica als de meteorologie – een zeldzame combinatie waarschijnlijk. Ik heb deze presentatie aan verschillende van mijn contacten in de wetenschappelijke wereld toegestuurd met het verzoek om commentaar, maar nooit enige reactie ontvangen.
Maar zijn de uitzonderlijke sneeuw en kou in de VS nu wel of niet in overeenstemming met de menselijke broeikashypothese? Marc Morano legt hier uit dat dat inderdaad wèl het geval blijkt te zijn. Immers die hypothese is zodanig geformuleerd dat elk weertype daarmee 'consistent' is. Een ware triomf voor de klimatologie als postnormale wetenschap!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten