Het wordt steeds erger in Mexico

Geen categorie29 dec 2010, 14:00
De drugsproblematiek in Mexico loopt werkelijk de spuigaten uit. Drugsbendes ruïneren het land al jaren, maar de situatie wordt alleen maar erger. Vandaag bericht RTL Nieuws bijvoorbeeld dat de enig overgebleven politieagent van het Mexicaanse grensstadje Guadalupe is verdwenen.
Haar voormalige collegae hadden al eerder ontslag genomen of waren gedeserteerd. De 28-jarige Ericka Gandara was de enige die zich enigszins verantwoordelijk voelde voor het verval van haar stad. Nu is zij dus ook verdwenen.
De vraag is of ze gedeserteerd is of dat ze ontvoerd is door een drugsbende. Autoriteiten vermoeden het laatste.
Of dat klopt is in zoverre irrelevant dat de macht van drugsbendes alleen maar lijkt toe te nemen. In veel gebieden heeft de overheid werkelijk niets meer in te brengen. In drugsstadjes en dorpen lijkt lid worden van een bende de enige manier om te overleven en in ieder geval wát geld te verdienen. Als je niet meedoet loop je groot gevaar - en niet alleen jij, maar je familie ook nog eens.
Alsof dat allemaal niet erg genoeg is wordt het nog erger als we er rekening mee houden dat drugs(-gerelateerd geweld) het primaire exportproduct is van Mexico. Amerikanen maken zich al tijden terecht zorgen over de hordes Mexicanen die illegaal het land binnen komen. Een groot deel van die illegale immigranten is op zoek naar een beter leven en wil zich ontwijfeld als goede burgers gedragen - voor zover dat mogelijk is als je illegaal in een land verblijft. Maar voor een niet onaanzienlijk ander deel geldt dat Amerika een heel grote drugsmarkt is, waar je in no time leuk geld kan verdienen. Vervelend voor Amerika, al helemaal omdat drugshandel vrijwel altijd gepaard gaat met grootschalig en grof geweld.
De enige manier waarop dit probleem opgelost kan worden is door internationale samenwerking. Andere landen in de regio - maar met name Mexico en Amerika zelf - moeten hun krachten bundelen en drugsbendes eindelijk de oorlog verklaren. Men moet niet bang zijn om (zelfs buitenproportioneel) geweld te gebruiken om de leiding van dit soort groepen definitief van de aardbol te vegen. Daarnaast moeten hele Mexicaanse regio's opnieuw opgebouwd worden. Hierin moet flink geïnvesteerd worden.
En dan hebben we het nog maar even niet over het hoge corruptiegehalte van Mexicaanse overheidsfunctionarissen.
Met andere woorden, er is een hele hoop te doen in Mexico; misschien wel meer dan mogelijk is. Aan de andere kant geldt dat niets doen ook geen optie is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten