Begin dit jaar werd de Griekse economie met Europees geld gered van een naderend faillissement (hoewel,
gered...). Bij het bekendmaken van de reddingsactie onthulden de Eurocraten ook een met geld van de lidstaten gefinancierd Stabiliteitsfonds dat volgende kredietcrises onmogelijk zou moeten maken. Het financiele machtsvertoon zou de markten namelijk zozeer overweldigen dat ze vanzelf weer terug in hun schulp zouden kruipen.
Niet dus. Nog geen half jaar na Griekenland is Ierland aan de beurt. Anders dan bij de Grieken is ditmaal niet socialistisch potverteerbeleid de oorzaak, maar grenzeloze bestuurlijke stupiditeit. Zoals Willem Jan hieronder al heeft uitgelegd, heeft de Ierse overheid de kolossale fout gemaakt zich in de eerdere fase van de kredietcrisis garant te stellen voor alle banktegoeden. NB: niet zoals in ons land alleen voor spaartegoeden tot 100,000 met een omzetbovengrens van 5 miljoen of daaromtrent voor instituties, maar gewoon in een keer alles. Oliedom natuurlijk.
Wat gebeurde er namelijk vervolgens? Russische miljardairs als Chelsea-eigenaar Roman Abramovitch zagen in Ierse beleggingen een veilige haven en besloten massaal in te leggen op leningen uitgeschreven door de grote Ierse banken. Nu die banken het loodje leggen, willen ze hun geld terug. Nu de Ieren die belofte niet kunnen nakomen, wordt de rekening keurig doorgeschoven naar Europa. Of wij maar even willen betalen.
Niet dus. Jammer voor de heer Abramovitch en zijn kornuiten, maar het feit dat de Ierse overheid niet langer in staat is de gemaakte belofte gestand te doen hoort bij het zakenleven. Ze moeten die leningen maar gewoon afschrijven en vervolgens uit de boedel van de failliete Ierse banken proberen terug te vorderen wat er te vorderen valt. Er moet in geen geval Nederlands kapitaal beschikbaar worden gesteld voor deze reddingsoperatie. Het kabinet heeft de Nederlandse bevolking terecht gevraagd de buikriem aan te halen, maar dat hebben we niet gedaan zodat Roman Abramovitch zijn megajacht niet hoeft te verkopen. Willen we Ierland helpen als het eenmaal daadwerkelijk failliet is? Misschien. Maar een bailout voor Russische miljardairs? No way.
(PS: diegenen onder u die zeggen, "Betekent zo'n weigering dan niet dat Spanje en Portugal automatisch het volgende slachtoffer zullen zijn?" kan ik uit de droom helpen. Spanje en Portugal gaan er namelijk sowieso aan, ongeacht of wij nu wel of niet ruim ruim honderd miljard gaan steken in een nutteloze Ierse reddingsoperatie)